Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 28 januari 2010

Alles over Blu-Ray en Blu-Ray spelers

Blu-Ray is sinds 20 februari 2008 dé opvolger van de DVD. Tot dit datum was de markt verdeeld, maar uiteindelijk werd de strijd tussen Blu-Ray en HD DVD beslist in het voordeel van BluRay.

Blu-Ray Disc

Een BluRay Disc is een schijf die gebruik maakt van de blauwe straal (!) techniek. De capaciteit van een Blu Ray schijf is enkel- of dubbellaags en kan op elke kant van de schijf circa 25 GB opslaan. Een Blu Ray schijf is goed voor 9 uur HD televisie en 23 uur ‘normale’ tv. Verder is de coating - die een schijf beschermt o.a. tegen krassen - een stuk beter.

Blu-Ray spelers en HDTV

Om optimaal te kunnen genieten van Blu-Ray heb je in eerste instantie een Blu Ray speler nodig. Verder is uiteraard een HDTV van belang en dan het liefst een Full HD televisie en geen HD Ready televisie. Een Full HD televisie heeft het formaat 1080i of 1080p. Beiden werken prima met de Bluray randapparatuur.

Profile 2.0 of BD live

Gedurende het bestaan van de Blu Ray spelers zijn er verschillende ‘profiles’ ontwikkeld. De eerste is Profile 1.0, de laatste – tot nu toe – is Profile 2.0, ook wel BD Live genoemd.

Geluidskwaliteit Bluray Disc

Blu Ray Discs bevatten verschillende geluid formaten. Zo is er de gebruikelijke Dolby Digital en DTS. Nieuw zijn de Dolby True HD en DTS Master Audio formaten. De geluidskwaliteit van deze twee ligt echt significant hoger dan de eerste twee. Dat kan ook niet anders als je weet dat TrueHD en DTS Master werken met 7.1 kanalen bij max. 192 Khz / 24 bits.

Let er op dat de vroegere modellen van de verschillende Blu Ray spelers de True HD en DTS Master kwaliteit niet konden verwerken zonder dat er geluidskwaliteit verloren ging. Alleen de nieuwe modellen met HDMI uitgang staat garant voor de doorgifte van de bitstream die voor deze nieuwe formaten vereist is.
Heb je nu geen versterker met HDMI uitgangen dan is er nog geen man overboord. Je kan de verbeterde audio formaten ook via je versterker met een optische en/of coaxiale SPDIF uitgang ontvangen. Het geluid wat je krijgt is vergelijkbaar met de DVD versies van nu.
Kan ik DVD's en CD's afspelen op een Blu Ray speler?
Een veelgestelde vraag is of je op een Blu-Ray speler ook gewone DVD’s en CD’s kan afspelen? Ja, dat kan! Een Blu-Ray speler ondersteunt vrijwel alle formaten CD en DVD.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top