Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 04 mei 2010

Energieverbruik omlaag? Zeven tips!

Energie besparen; sommige tips zijn zo logisch maar het kan nooit kwaad ze nog eens te herhalen. Wanneer je je onderstaande handelingen eigen maakt kun je heel wat energie besparen. En dit zonder zware inspanning of investering!

1. Stand-by

Uit onderzoek bleek dat een gezin ongeveer 400 Kw verbruikt aan stand-by gebruik van elektrische apparaten. Hier kan gemakkelijk de helft vanaf: Schakel het toestel helemaal uit in plaats van op de stand-by modus, haal de stekker uit het stopcontact als je het apparaat langere tijd niet gebruikt. Wanneer er meerdere apparaten bij elkaar staan kun je het beste een contactdoos met aan - uit knop gebruiken

2. Energie vreters

De Airconditioner is energievreter nummer 1 maar ook een waterbed, jacuzzi en vijverpompzijn niet bepaald zuinig. Andere boosdoeners zijn een aquarium, een elektrische boiler en een sauna. En.. oude apparatuur is vaak ook duur.. Investeer dus gerust in een nieuwe wasmachine of koelkast!

3. Energie label

Wanneerje een nieuw apparaat koopt, let dan op het energielabel. Huishoudtoestellen zijn voorzien van energielabels. A-toestellen zijn de meest zuinige. Een koelkast met A++ is bijzonder zuinig, terwijl een G-label ronduit stroomslurpend is.

4. De juiste televisie

Hoewel plasma televisies meer energie verbruiken dan lcd tv’s, ligt hun verbruik toch lager dan vaak wordt gedacht. Een lcd-tv verbruikt evenveel of net iets minder dan tv-toestellen met beeldbuis. Een lcd- of breedbeeldtelevisie met een doorsneegrootte van 32 inch heeft een gemiddeld energieverbruik van 100 Watt. Een plasmatelevisie van dezelfde grootte verbruikt tussen 140 tot 400 Watt. Het energieverbruik per toestel ligt bij een plasma maximaal 30 procent hoger dan bij een lcd-tv. Wie meer helderheid en contrast wil, verbruikt 100 Watt meer.

5. Lcd computer scherm is beter

Een lcd computer monitor is duidelijk zuiniger dan een klassieke monitor. Hij levert je een energiebesparing van maar liefst 60 procent op. Hoe groter het schermoppervlak hoe hoger het verbruik.
6. In de keuken
Kook met de deksels op de pannen! Dit scheelt je de helft aan warmte verlies. Haal diepgevroren producten eerder uit de diepvries zodat ze minder tijd nodig hebben om te verwarmen. Een elektrische kookplaat blijft, na uitschakeling, nog vrij lang warm. Deze tijd kun je gebruiken om het gerecht na te laten sudderen. Sluit deuren van koelkast en diepvriezer goed af en ontdooi je koelkast regelmatig!
7. In het washok
Sorteer wasgoed, zodat je steeds op de laagst mogelijke temperatuur kan wassen. Wie voorwasjes vermijdt, bespaart 15 procent water en elektriciteit. Licht vervuilde kledij? Ga voor het 'eco'-programma. Zo bespaar je 30 tot 40 procent in verbruik. Belangrijk is, om net als bij een vaatwasser de wasmachine filter geregeld schoon te maken.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top