Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 03 juni 2009

Flatscreen kopen? Dat wordt kiezen tussen plasma of LCD tv!

Een flatscreen TV kopen? Het moment om te kiezen tussen plasma of LCD! Er zijn twee soorten flatscreen televisies: LCD (Liquid Crystal Display) en Plasma. Beide technologieën bestaan naast elkaar en zijn complementair. De keuze voor een plasma of LCD TV wordt grotendeels bepaald door het gebruik.

Vragen die de keuze beïnvloeden

Hoe groot is de kamer? Welke afstand is er van de bank of stoel tot het beeld? Welke kijkhoek is er. Worden er vooral films of liever tv programma's bekeken? Wordt de TV ook gebruikt voor gamen. Is de TV onderdeel van een Multi media opzet in huis en wordt er ook internet en foto’s op bekeken of niet? Al deze factoren zijn van invloed op de keuze van het juiste type TV.

Overeenkomsten

Plasma en LCD televisie schermen bieden een heleboel voordelen, denk aan ruimtebesparing, design en natuurlijk betere beeldkwaliteit. Het vaak strakke design staat goed in ieder interieur. Beiden hebben tegenwoordig een speelduur van ongeveer 60000 uur, wat overeenkomst met ongeveer 15 jaar bij gemiddeld gebruik. Ideaal zo’n eigen bioscoop thuis.

Plasma, hoe werkt het?

De plasmatechniek is vergelijkbaar met de werking van een TL buis. Een plasma tv bestaat eigenlijk uit twee platen met daartussen – afhankelijk van de grote van het scherm – tussen de 500.000 en 1.000.000 mini “TL buisjes”. Deze TL buisjes of cellen zijn voorzien van een fosforcoating die uit de kleuren rood, groen of blauw bestaan en deze geven een beeldscherm kleur. Bij een plasma TV is het mogelijk om 16.7 miljoen verschillende kleuren te genereren.

LCD, hoe werkt het?

LCD tv’s werden in de begin periode niet gemaakt in beeldmaten kleiner dan 42" inch, maar gelukkig is hierin verandering gekomen. Het TFT (Thin Film Transistor) scherm is een matrix van cellen met vloeibare kristalmoleculen. Achter dit scherm bevindt zich een achtergrond verlichtingssysteem. De krachtige LCD technologie maakt haarscherpe heldere beelden mogelijk die bij een vergelijkbaar schermformaat met andere technologie niet kunnen worden bereikt. De meeste LCD televisie schermen hebben ook een VGA-aansluiting, waardoor ze als computer monitor te gebruiken zijn.

Keuze maken

De keuze voor een LCD of Plasma scherm is subjectief. Het grote verschil in energieverbruik dat voor kort het voordeel was voor LCD, geldt niet meer. Plasma’s zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger. Zoals gezegd speelt vooral het gebruik een belangrijke rol. Test een TV in de winkel en check vooral de verschillende kijkhoeken.
Tip van Tom
Ben je een sportliefhebber of gamer? Kies voor een LCD scherm van 100, 200 of 600 Hz. Bewegende beelden komen daar beter tot hun recht!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top