Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 15 september 2015

HDR: de nieuwste revolutie in beeldkwaliteit!

In de week van 4 tot 9 september vond de jaarlijkse elektronicabeurs IFA plaats, waar journalisten, retailers, fabrikanten en experts van over de hele wereld zich verzamelden om de nieuwste foefjes in de elektronica door te nemen. Eén van de nieuwe technologieën die erg veel ter sprake is gekomen is de HDR (High Dynamic Range) technologie. HDR belooft veel kijkplezier in de nabije toekomst, doordat de beelden nu zo rijk zijn dat het niet meer te onderscheiden is van de werkelijkheid!

Wat is HDR?

HDR, oftewel High Dynamic Range, betekent letterlijk vertaald “hoog dynamisch bereik”. Zie het als een kleurenpalet dat zich uitbreidt naar veel meer verschillende kleurtinten. Daarnaast zorgt de HDR technologie voor een hoger contrast doordat het lichtste wit en het donkerste zwart tot nog 20 keer verder uit elkaar geduwd worden. Hierdoor ontstaat er een contrast dat nog nooit bereikt is. Ook het niveau van de helderheid wordt daardoor 5 tot 20 keer zo hoog.

Wie zijn er als eerste bij met HDR?

2015 is hét jaar voor HDR, en dan vooral voor de fabrikanten Samsung, Philips, Sony en LG. De eerste tv’s die High Dynamic Range ondersteunen komen dit jaar al in de winkel. Ook begint onder andere Netflix dit jaar al met het streamen van High Dynamic Range beelden. Nieuwe tv-modellen met High Dynamic Range ondersteuning zijn bijvoorbeeld de JS9500 van Samsung en de LG EG960V 4K oled tv. Daarnaast zit de Philips 65PUS9600 4K HDR TV er ook aan te komen. De Samsung JS9500 televisie is de nieuwste Curved S-UHD TV van Samsung en is dus ook vier keer zo scherp als Full HD. De LG EG960V heeft ook een gebogen scherm en ondersteunt HDR in combinatie met 4K Ultra HD. Bovendien komt er deze herfst een grote upgrade aan voor de mensen die dit jaar een Sony 4K TV hebben aangeschaft. De HDR upgrade zal beschikbaar zijn voor onder andere de Sony X850C en de X900C en dit zal automatisch worden uitgevoerd via het netwerk!

HDR Samsung TV
Bron: Samsung.com

HDR met Dolby Vision en Cinema

Van Dolby zijn we gewend dat ze vooral geluidskwaliteit representeren. Bijvoorbeeld hun nieuwste Atmos standaard. Met de Vision standaard krijgen we een er een nieuwe standaard bij voor beeldkwaliteit. Het belooft veel indrukwekkend beeldspektakel, wat je alleen zult begrijpen door het te ervaren. Dolby Vision maakt gebruik van HDR en is perfect te combineren met Atmos. Dit gebeurd onder de noemer Cinema. Dolby Cinema is nu al te beleven in een aantal bioscopen in Nederland, zoals JT Hilversum en JT Eindhoven.

Wil jij alvast voorbereid zijn op de revolutionaire HDR beeldkwaliteit? Bekijk dan hiernaast naar onze televisies met HDR.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top