Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 10 februari 2015

Smart TV-platformen bijna niet meer te onderscheiden

Waar vorig jaar voornamelijk alleen LG met een nieuw besturingssysteem kwam voor Smart TV, blijven andere merken dit jaar niet meer achter! Maar met de introductie van nieuwe besturingssystemen voor tv’s blijkt het maar weer dat de tv-markt steeds meer begint te lijken op de smartphonemarkt. Grote verschillen tussen de Smart platformen blijven uit.

Het merk dat vorig jaar het meest opviel op de gadgetbeurs CES? LG. Dit kwam voornamelijk door het nieuwe Smart tv-platform WebOS. Dit kleurrijke besturingssysteem was niet alleen overzichtelijk en minimalistisch, maar maakte het gebruik van je Smart TV ook nog eens een stuk gemakkelijker én vooral leuker. Ook viel het nieuwe besturingssysteem voornamelijk op, doordat andere merken nog achter liepen qua nieuwe systemen. WebOS liet een frisse wind waaien op CES.

Eén jaar later blijven de andere merken dan natuurlijk ook niet meer achter. Op CES kwamen Samsung, Sony en Panasonic allemaal met nieuwe besturingssystemen op de proppen. Niet alles werkt nog zoals het hoort en er is daarom nog veel bij te schaven, maar het gaat er wel aankomen! Wat er ook direct geconcludeerd kon worden, is dat de systemen niet veel van elkaar verschillen, behalve dat de één completer is dan de ander.

Samsung met Tizen

Samsung kiest voor het eigen systeem Tizen. Aan dit systeem werkt ze al lang en moet eigenlijk al op verschillende soorten apparaten werken, al zijn er nog niet veel gadgets beschikbaar die ook daadwerkelijk op Tizen werken.

Tizen is te vergelijken met LG door de kleurrijke balk die onderin beeld verschijnt om te navigeren. Je krijgt hierbij toegang tot de meest recentelijk gebruikte apps en kan ook een eigen selectie maken. Nieuwe apps installeer je via een appwinkel en een losse gamewinkel.

Nog een vergelijking met WebOS is het navigeren. Met een speciale afstandsbediening wijs jij op het scherm waar je heen wilt of je maakt gebruik van de toetsen op de afstandsbediening. Op het Smart TV platform zie je grote tegels met een overzicht van applicaties in verschillende categorieën.

Wat wel opvallend is aan het gebruik van Tizen, is dat het tijdens het rondtestje op CES nog niet bepaald vlekkeloos loopt. Samsung zal nog wel even moeten sleutelen aan de nieuwe software voordat ze het nieuwe platform uitbrengen.

Nu.nl Samsung Tizen © Nu.nl

Besturingssysteem van Mozilla

Panasonic komt met een besturingssysteem van Mozilla – Firefox OS. Dit systeem stond ook al eerder op goedkopere telefoon en kent geen navigatiebeeld in vergelijking met WebOS en Tizen. Echter is het nog steeds te vergelijken met de twee andere besturingssystemen.

Op het thuisscherm is het mogelijk om de lijst met apps aan te passen en ook individuele tv-kanalen vast te maken. Apps worden weergegeven als grote ronde iconen, maar dit past niet altijd op één scherm. Hierdoor lijkt het minder overzichtelijk dan de tegelstructuur die WebOS en Tizen gebruiken.

Een aantal mogelijkheden, zoals besturing via stemopdrachten, en de mogelijkheid om een soort pushbericht te sturen tijdens het tv-kijken werden ook getoond, maar dit waren alleen nog ‘demo-voorbeelden’. Er bleven hierover nog wel onduidelijkheden hoe deze functies in de praktijk zullen uitpakken.

Nu.nl Firefox OS © Nu.nl

Android TV

Sony en nog een aantal kleinere televisiefabrikanten komen dit jaar met Android TV. Dit is een systeem van Google dat net zoals WebOS en Tizen werkt met rijen tegels in verschillende categorieën. Bij een Android TV wordt de focus volledig gelegd op internet en wordt er nauwelijks aandacht besteedt aan het tonen van live televisie op het thuisscherm. Dit is natuurlijk niet zo gek, aangezien het Smart TV platform van Google komt.

In de praktijk werkt Android TV al zeer goed. Video- en appsuggesties worden getoond, er is een uitgebreide zoekfunctie beschikbaar, die je zelfs met de stem kan bedienen. Bij het zoeken van bijvoorbeeld films wordt er zelfs al de belangrijkste info getoond, speel je met één klik de trailer af en is het natuurlijk mogelijk om direct met de film te beginnen. Daarnaast zie je onder de informatie ook nog gerelateerde informatie, als een castlijst, andere aanbevolen films met dezelfde acteurs etc.

De Android TV maakt wel het meeste indruk, naast het al uitgebrachte WebOS van LG. Het is dan ook het meest volwassen systeem in vergelijking met Samsung en Panasonic. Een bijkomend voordeel van de Android TV is de ingebouwde ondersteuning van Google Cast. Video’s van smarpthones, tablets en laptops stuur je met gemak naar de televisie en deze functie werkt op alle apparaten, dus ook op iPhones en andere smartphones die niet werken met Android!

Nu.nl Android TV © NU.nl

Live televisie steeds onbelangrijker

WebOS en Android TV zijn op dit moment de meest volwassen systemen, maar met een beetje bijschaven zijn Samsung en Panasonic ook zo door de kinderjaren heen. Wat vooral naar voren komt in de verschillende systemen is dat live televisie bij geen enkel systeem centraal staat. Het is duidelijk dat jouw Smart TV de grootste tablet in huis wordt, waarbij vooral het streamen van internetvideo’s een steeds belangrijke plek inneemt.

Bron: NU.nl
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top