U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Energielabel tv
Per 30 November 2011 zijn leveranciers verplicht om aan hun televisies een energielabel te hangen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een televisie is, waardoor je in één oogopslag het energieverbruik van verschillende LCD en LED televisies met elkaar kan vergelijken. Het energielabel geeft dus informatie over het energieverbruik van de desbetreffende tv. Maar wat betekenen de energielabels voor televisies nu precies en wat zegt het over de energiezuinigheid van de televisies zelf?Wat staat er op het energielabel?
Het energielabel is eigenlijk opgedeeld in drie onderdelen:
|
In het bovenste gedeelte staat vermeld welke fabrikant de televisie heeft geproduceerd en wat het typenummer van de tv is. Verder is het label taalonafhankelijk uitgevoerd omdat het een EU-energielabel is. In het middelste gedeelte van het energielabel staat de bekende kleurenschaal die door middel van een zwarte pijl aangeeft onder welke efficiëntieklasse de desbetreffende tv valt. Het onderste gedeelte van het energielabel bestaat uit de belangrijkste verbruiksgegevens. Zo zie je hier of het toestel een aan-/uitschakelaar heeft, waarmee deze van de stroom losgekoppeld wordt. Het aangegeven wattage heeft betrekking op het verbruik in uitgeschakelde toestand. Ook het jaargebruik van de televisie wordt vermeld. Helemaal onderaan het energielabel staan de normen vermeld op basis van de metingen die verricht zijn. |
Waar staat de energieklasse voor bij jouw tv?
De energie-efficiëntie klassen, oftewel de energielabels, worden aangegeven met de letters A t/m G en de kleuren donkergroen t/m rood. Deze gegevens geven dus aan hoe zuinig de televisies omgaan met energie, dus met elektriciteit.met energie, dus met elektriciteit. Het energielabel A staat voor een zeer laag energieverbruik en energielabel G staat voor een zeer hoog energieverbruik. In de toekomst zullen ook energielabels met de klassen A+ en A++ steeds vaker voorkomen. Het label A+++ bestaat nog niet voor televisies.
Hieronder is te lezen wat de energielabels per categorie precies betekenen:
Energieklasse A++
Televisies in energieklasse A++ zijn de meest zuinige tv’s. Dit is tot nu toe het hoogst bestaande energielabel voor televisies. Bekijk hier onze tv’s met energieklasse A++. Het A+++ label bestaat voor televisies nog niet.
Energieklasse A+
Energieklasse A+ is de op één na zuinigste energieklasse die er is onder televisies. Hiermee bespaar je veel op je energierekening en uiteraard is het voordeliger voor het milieu. Bekijk hier onze televisies met Energieklasse A+.
Energieklasse A
Energieklasse A is ook zeer energiezuinig. Ook met een televisie met dit label bespaar je op je energierekening en ben je milieuvriendelijk bezig. Bekijk hier ons aanbod aan tv’s in Energieklasse A.
Energieklasse B
Energieklasse B is iets minder energiezuinig dan energieklasse A, maar alsnog energiezuinig te noemen. Steeds minder televisies hebben deze klasse, omdat het tegenwoordig steeds makkelijker wordt om energiezuinigere schermen te produceren.
Energieklasse C
Energieklasse C is ook nog redelijk energiezuinig, maar niet veel televisies hebben dit nog. De meesten zijn een stuk energiezuiniger dan klasse C.
Energieklasse D
Het energielabel D geldt bij een televisie met een gemiddeld verbruik. Niet geheel onzuinig, maar ook zeker niet energiezuinig. Je vindt hier bijna geen televisies meer van.
Energieklasse E, F en G
Deze energieklassen zijn totaal niet energiezuinig, maar juist zeer energieverspillend. Deze klassen komen dan ook niet meer voor onder televisies. televisiewinkel.nl biedt geen televisies aan in klasse E, F en G.
De televisies in de energieklassen B, A en hoger kunnen wellicht wat duurder zijn in de aanschaf, maar je verdient de kosten op langere termijn terug door een lagere energierekening.
Enkele energietips voor televisies
Met de energielabels kan je dus de energiezuinigheid van alle televisies in één keer zien en gemakkelijk met elkaar vergelijken.
Wil je meer informatie over de wettelijke bepalingen vanuit de Europese Unie? Ga dan naar het publicatieblad van de Europese Unie.