Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Aansluiten

De wereld van televisies is constant in beweging en veranderd en vernieuwd zich met de jaren steeds weer. Bij Televisiewinkel.nl krijgen we dan ook veel vragen op het gebied van aansluiten. Denk aan bijvoorbeeld HDMI- en USB-aansluitingen. Heb je een vraag? Wellicht dat deze hieronder beantwoord wordt. Indien dit niet het geval is, bel ons dan gerust op 0900-3331133 (0,80 ct pm).

Coaxiaal (digitale kabels)

Wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Een coaxiale (S/PDIF) kabel is eigenlijk niets meer dan een enkele tulp kabel. S/PDIF staat voor Sony/Philips Digital Interface Format en wordt voornamelijk gebruikt voor digitale audio. Veel versterkers (receivers) zijn hiermee uitgerust. De meeste digitale uitgangen op moderne televisies zijn optisch. Echter worden enkele schermen nog uitgebracht met een digitale coax-uitgang.

S/PDIF coaxiaal werkt met een coaxiale kabel (zoals een antennekabel, oftewel coaxkabel) met een impedantie van 75 Ohm. Het signaal van de zender is een elektrisch signaal, dat zich via de kabel laat transporteren en waar aan de andere kant met de ontvanger het signaal wordt gelezen.

Component Video

Wat is het?

Component Video wordt ook wel aangeduid als YPbPr, YCbCb of YUV. Zonder te diep in de technische achtergrond te duiken, kunnen we stellen dat Component Video bestaat uit analoge signalen waarbij de helderheid van de kleuren, los van de kleuren zelf, wordt verstuurd waardoor het contrast in het beeld veel beter is. De drie kleuren worden slechts door twee van de drie kabeltjes gestuurd. Dit videosysteem is geschikt voor HDTV en kan overweg met zowel progressive scan als interlaced informatie.

Dvd’s halen hun beeldinformatie uit Component Video. Een andere digitaal component videosysteem is DVI en een nieuwer videosysteem is HDMI. Naast Component Video bestaat de kwalitatief mindere Composite Video. Hierbij wordt de beeldinformatie gebundeld in één enkel signaal, waardoor er kwaliteitsverlies optreedt.

DVI

Wat is het?

DVI (Digital Visual Interface) is een digitale videosignaal standaard. De opvolger van DVI is HDMI. Deze aansluitingen leveren beide een digitale ongecomprimeerde videoverbinding. Van de analoge videostandaarden is Component Video de meest gangbare. De DVI-aansluiting wordt veel gebruikt om digitale schermen aan te sluiten op pc’s. Soms kan DVI voorzien zijn van HDCP, een beveiligingssysteem tegen piraterij..

Tegenwoordig worden moderne televisies nagenoeg niet meer uitgebracht met een DVI aansluiting. Dit omdat HDMI de standaard is voor consumentenelektronica.

HDMI

Wat is het?

HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een uitbreiding/opvolging van de DVI video standaard. Het belangrijkste verschil is dat een HDMI verbinding zowel digitale videosignalen als geluid kan doorgeven. HDMI is een digitale ongecomprimeerde verbinding voor video en audio. Hierbij hoeft er slechts één kabeltje van de ontvanger naar het scherm te lopen. Daarnaast beschikt een HDMI-verbinding over een hogere bandbreedte dan DVI..

Een bijkomend voordeel van HDMI is dat gekoppelde apparaten die voldoen aan de HDMI CEC (Consumer Electronic Control) standaard eenvoudig met één afstandbediening kunnen worden bediend en aan- of uitgeschakeld. HDMI CEC wordt ondersteund vanaf HDMI versie 1.3.

Voor het doorgeven van 3D-beelden van een 3D Blu-ray speler naar een 3D TV is de laatste HDMI variant nodig, HDMI 1.4. Alleen deze kabel kan 3D content doorgeven. Deze kabels zijn doorgaans herkenbaar aan het 3D logo op de verpakking. Voor een ARC (Audio Return Channel) verbinding is ook deze 1.4 kabel nodig.

HDMI versies

Welke versies van HDMI zijn er en welke gebruik je waarvoor?

HDMI werkt tot nu toe met versienummers, die duiden op (nieuwe) gebruiksmogelijkheden. De meest recente standaard ondersteunt internetverkeer, 3D-beeld, zeer hoge beeldresoluties en tweezijdig audioverkeer. Omdat alle typeringen en opties verwarrend zijn, is er een nieuw versimpeld systeem met vijf labels bedacht. Deze labels laten sinds november 2010 in één oogopslag duidelijk zien voor welke toepassing de kabel geschikt is.

Met een Standard kabel kun je HD-tv kijken (1080i). Een High-Speed-kabel kan 1080p aan, dit is het signaal dat onder andere een Blu-ray speler geeft. Een Standard Automotive kabel is speciaal geschikt voor gebruik in de auto en een kabel met Ethernet geeft ook internetverkeer door.

Scart kabel

Wat is het?

De meest gebruikte kabel tussen televisie en randapparatuur was heel lang de Scart kabel. De Scart-kabel is makkelijk in gebruik omdat hij zowel het beeld- als het geluidssignaal doorgeeft.

Een Scart kabel is helaas niet geschikt voor HD TV’s. Deze kabel kan geen HD-signaal doorgeven. Dit is de reden dat de Scart-kabel steeds meer verdrongen wordt door HDMI-kabels. De meeste moderne televisies worden nog wel met een scart aansluiting geleverd. Deze zit er over het algemeen alleen niet meer ingebouwd, er wordt dan een scart-verloop bijgeleverd. Fabrikanten doen dit om ruimte te besparen achterop de televisie, maar ook omdat moderne randapparatuur eigenlijk standaard wordt aangesloten met HDMI.

HDMI is zeer eenvoudig in gebruik. Het transporteert, net als scart, beeld en geluid. De signalen zijn alleen digitaal en geschikt om HD-signalen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler door te geven. HDMI kan dan ook gezien worden als de opvolger van scart.

Toslink kabel

Wat is het?

De Toslink kabel is een optische digitale geluidskabel die wordt gebruikt om digitaal geluid over te dragen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler naar een versterker. Maar ook als geluidsuitvoer van bijvoorbeeld een televisie. De meeste televisies hebben tegenwoordig een digitale audio-uitgang. Verreweg de meeste schermen gebruiken hier voor een toslink-aansluiting.

Door middel van optische lichtsignalen wordt er door een glasvezelkabel digitale informatie doorgegeven. Hierdoor is de storingsgevoeligheid minimaal. Dolby Digital en DTS zijn digitale geluidstypes die door een toslink kabel doorgegeven kunnen worden.

USB

Wat is het en wat kun je ermee?

Veel Smart TV’s zijn tegenwoordig uitgerust met één of meerdere USB-aansluitingen. Zo’n USB aansluiting kan gebruikt worden om films, foto’s of muziekbestanden af te spelen. Ook is het op veel Smart televisies mogelijk om via deze USB aansluiting programma’s op te nemen.

Wanneer er televisie gekeken wordt met een CI+ module (de eigen tuner van de TV) kan er een programma opgenomen worden via de USB aansluiting. Sluit een USB-stick of harde schijf met voldoende ruimte aan en je kunt opnemen wat je maar wilt. Een nadeel aan deze functie is wel dat er niet naar iets anders gekeken kan worden terwijl er iets opgenomen wordt.

Wil je dit wel? Dan ben je momenteel nog aangewezen op een losse decoder met twee tuners. Deze zijn uiteraard bij Televisiewinkel.nl te koop.

Geluid

De wereld van televisies is constant in beweging en verandert en vernieuwd zich met de jaren steeds weer. Bij Televisiewinkel.nl krijgen we dan ook veel vragen op het gebied van geluid. Denk bijvoorbeeld termen als Dolby Digital en Surround Sound. Heb je een vraag? Wellicht dat deze hieronder beantwoord wordt. Indien dit niet het geval is, belt ons dan gerust op 0900-3331133 (0,80 ct pm).

Dolby Digital en DTS


Wat houden deze surround termen in?

Er zijn ontzettend veel verschillende surround formaten en het is erg lastig om te weten wat ze allemaal nu precies voor jou kunnen betekenen. Wel is van belang dat je weet welke nu de belangrijkste formaten zijn, zodat je er zeker van kan zijn dat jouw receiver of home cinema set deze formaten aan kan. Op een dvd of Blu-ray disc staan vaak verschillende formaten, zoals Dolby Digital of DTS. Het is belangrijk om te weten of jouw receiver of systeem deze formaten wel kan afspelen. Deze moet namelijk deze signalen omzetten naar geluid en doorsturen naar de luidsprekers. Er zijn twee belangrijke formaten:

Dolby Digital


Dolby Digital is een formaat dat wordt gebruikt op zo goed als alle dvd’s en (HD) TV-uitzendingen. Dit formaat verwerkt de signalen digitaal op je 5.1 surround opstelling.

DTS


DTS is een formaat dat ook beschikbaar is voor 70% van alle dvd’s, meestal naast Dolby Digital. Ook dit formaat verwerkt de signalen digitaal op je 5.1 surround systeem.

Beide formaten zitten op nagenoeg alle dvd’s die tegenwoordig te verkrijgen zijn en ook 99% van alle receivers kunnen gewoon met deze formaten omgaan.

Dolby True HD en DTS HD Master Audio


Nieuwe HD audio-formaten, wat kun je ermee?

In het nieuwe HD tijdperk zijn er wel weer wat nieuwe toevoegingen bijgekomen die van belang zijn, namelijk Dolby True HD en DTS HD Master Audio. Deze twee formaten zijn ook weer afkomstig van de normale Dolby Digital en DTS formaten, alleen is hier het verschil dat ze een vele malen lagere compressie hebben, en dus een veel beter geluid. Deze nieuwe formaten staan op Blu-ray discs en niet op normale dvd’s. Wil je deze hogere audiokwaliteit kunnen afspelen, dan moet je dus een Blu-ray speler hebben, maar ook een receiver met de mogelijkheid om Dolby True HD en DTS HD Master Audio af te spelen. De nieuwste receivers hebben deze mogelijkheid, maar oudere receivers nog niet.

LET OP. Wanneer je een oudere receiver hebt, maar wel een Blu-ray speler is het nog steeds mogelijk om HD surround formaten af te spelen. Je moet dan de blu-rayspeler zo instellen dat hij het signaal decodeert naar PCM. Dit is wellicht wat ingewikkeld, maar via de gebruiksaanwijzing kom je hier vast uit. Ook kun je een Blu-ray speler aanschaffen welke 5.1 analoge audio-uitgangen heeft (zes aparte audio-uitgangen). Op deze manier zet ook de Blu-Ray speler jouw HD surround formaat om en stuurt het naar de receiver.

HDMI ARC (Audio Return Channel)


Wat houdt deze functie in en hoe gebruik je het?

De term HDMI ARC zien we steeds vaker voorbij komen, maar veel mensen weten niet eens dat hun TV of home cinema set hierover beschikt, wat het exact inhoudt en hoe je deze functie kunt gebruiken. Op zich ook niet vreemd aangezien fabrikanten er nagenoeg geen extra aandacht aan besteden, behalve het zinnetje ‘HDMI ARC ondersteuning’. Toch is het een interessante functie waardoor je middels één kabel meer mogelijkheden krijgt.

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, ook wel High Speed HDMI genoemd, en is te vinden op zowel televisies als receivers en home cinema systemen. Het is in principe een hele simpele functie die het mogelijk maakt audio, waarvan de TV de bron is (denk aan de ingebouwde tuner), via een aangesloten HDMI-kabel te versturen naar de home cinema set of receiver zodat je het geluid over je luidsprekers krijgt. Dit alles gaat via dezelfde HDMI kabel die audio en beeld van de home cinema set of receiver naar de televisie stuurt. Het werkt dus twee kanten op, vandaar Audio Return Channel.

Kortom, je hebt maar één kabel nodig voor zowel de weergave van beeld via je receiver of home cinema set (denk aan Blu-rays en dvd’s) richting de tv als het beluisteren van de audio die uit je TV komt. Natuurlijk gebruik je dit niet tegelijkertijd; de ene keer gaat het beeld van een film richting de TV en de andere keer het geluid van een TV-uitzending richting je home cinema systeem. Voorheen moest je een aparte audiokabel van de televisie naar je audio installatie leggen om het geluid van TV-uitzendingen (via de ingebouwde tuner) over je luidsprekers te krijgen, nu voldoet één HDMI kabel dus. Een bijkomend voordeel is dat je vaak het volume van je set met de afstandsbediening van je TV kunt bedienen.

Audio Return Channel werkt op twee manieren. Ten eerste kan de audio die de TV zelf voortbrengt, via de ingebouwde (digitale) TV-tuner of zelfs audio van apps verkrijgbaar zijn met een Smart TV, naar de receiver of home cinema set gestuurd worden en kun je deze audio dus over je speakers weergeven. Ten tweede kan op de TV aangesloten audio, HDMI bronnen door de kabel worden verstuurd. Wanneer je bijvoorbeeld een digitale TV-decoder middels HDMI op je televisie aangesloten hebt, kun je de audio vanuit de TV weer door laten sturen naar de receiver of home cinema set. De TV dient hier als hub voor de audio doorgave. Deze laatste manier wordt niet door alle fabrikanten aangeraden en wordt ook niet duidelijk omschreven. Het is dan ook vaak een kwestie van uitproberen.

Als twee apparaten met ARC eenmaal (middels de juiste HDMI ARC aansluiting op beide toestellen) met elkaar verbonden zijn dan zou de ARC functie automatisch moeten werken. Ook vindt je bij de meeste TV’s, home cinema sets en receivers bij de instellingen een HDMI ARC optie waar je mogelijk nog extra instellingen kunt activeren of deactiveren. In principe zou elke HDMI kabel moeten werken, maar technisch gezien moet je een HDMI 1.4 (of hoger) variant hebben.

Home Cinema


2.1, 5.1 of 7.1 home cinema systemen, wat is wat?

Home cinema systemen worden vaak aangeduid met een cijfer (2.1, 5.1 of 7.1), maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Het is heel eenvoudig. Het cijfer voor de punt staat voor het aantal aparte geluidskanalen dat een systeem kan weergeven. De één staat voor de subwoofer die zorgt voor de weergave van zeer lage tonen.

Een 7.1 kanaals home cinema set bestaat uit zeven luidsprekers en één subwoofer. Bij een 5.1 systeem heb je vijf luidsprekers en één subwoofer. En erg populair zijn ook de 2.1 surround systemen. Deze bestaan dus uit twee speakers en één subwoofer.

THX


Wat betekent dit logo?

Als je wel eens naar de bioscoop bent geweest, ben je zeker weleens het logo THX tegengekomen op het scherm. Tegenwoordig vind je het THX logo ook terug op de betere home cinema producten.

Veel mensen denken dat THX een geluidsformaat is zoals er zo veel zijn (DTS, Dolby Surround, etc.), maar niets is minder waar. THX is een keurmerk voor audio- en videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm, een filmmaatschappij. Lucasfilm heeft allerlei testen gedaan en regels gesteld waaruit een eisenpakket gefiltreerd is. Home cinema apparatuur moet hieraan voldoen om een zo realistisch mogelijke weergave van het bioscoopgeluid neer te zetten. THX heeft als doel om het bioscoopgeluid zo overtuigend mogelijk weer te geven in iedere huiskamer.

Enkele THX voorschriften:

 • Het THX-logo mag alleen voorkomen op apparatuur die is goedgekeurd door Lucas film.
 • Decoders, versterkers en luidsprekers dienen aan hoge eisen betreffende beveiliging en belastbaarheid te voldoen en tevens in overeenstemming te zijn met alle eisen die Lucasfilm stelt.
 • De geluidsweergave (voor én achter) mag de aandacht nooit afleiden van het beeld. Het geluid van bijvoorbeeld een opstijgend vliegtuig mag slechts als zodanig hoorbaar zijn en niet als een te lokaliseren bron van veranderend geluid.
 • Omdat de huiskamer zoveel kleiner is dan de bioscoopzaal zullen reflecties veel eerder hinderlijk worden, vooral die via vloer of plafond. Om geluidseffecten ook in kleinere ruimtes perfect te krijgen, vertonen THX-goedgekeurde LMR-luidsprekers een hele smalle verticale en een hele brede horizontale afstraling.
 • De opstelling van de identieke LMR luidsprekers voor, moet kloppen met de plaats van het beeld. De subwoofer(s) is (zijn) wat vrijer te plaatsen.
 • De twee surround luidsprekers komen niet tegen de achterwand, maar schuin omhoog aan de zijwand, ter hoogte van de luisterplek (hotspot), zodat je hoofd tussen beide surround luidsprekers inzit. Zo wordt vanuit de linker achterluidspreker een signaal aangeboden dat ten opzichte van de rechter achterluidspreker licht in fase is verschoven. THX noemt dat decorrelatie en geeft in jouw hoofd het idee dat je naar een soort stereo zit te luisteren.

Televisie

De wereld van televisies is constant in beweging en verandert en vernieuwd zich met de jaren steeds weer. Bij Televisiewinkel.nl krijgen we dan ook veel vragen op het gebied van televisies. Denk aan bijvoorbeeld steeds vaker gebruikte termen of veel voorkomende problemen. Heb je een vraag? Wellicht dat deze hieronder beantwoord wordt. Indien dit niet het geval is, bel ons dan gerust op 0900-3331133 (0,80 ct pm).

4K televisie


Wat is het eigenlijk?

4K is een term die we steeds vaker voorbij zien komen als feature op Blu-ray spelers, receivers en vooral televisies; 4K, oftewel Ultra HD. Maar, wat is het precies? Wat heb je eraan en wanneer kunnen we het verwachten?

   

Ultra HD

De uitleg over wat 4K exact is, is in principe vrij eenvoudig. Eerst hadden we SD resolutie, toen kwamen HD en Full HD en de volgende stap is 4K (ook wel Ultra HD en zelfs Quad HD genoemd). Het is dus een nog hogere resolutie, viermaal zo hoog dan Full HD. Het is niet exact vastgesteld, maar wanneer er over 4K gesproken wordt, heeft men het over een resolutie van ongeveer 3.840 bij 2.160 pixels. Als je Full HD (1.920 x 1.080 pixels) al scherp vindt, dan zal 4K je helemaal het gevoel geven alsof je uit een raam kijkt.

Steeds meer randapparatuur, zoals een Blu-ray speler of PlayStation 3, worden geleverd met de mogelijkheid om BluRay's te upscalen naar 4K. Door middel van een softwarematige handeling, voordat het beeld ook daadwerkelijk op de televisie komt, wordt het beeld naar een hogere resolutie gebracht. Het is zeker niet de beste oplossing, want het beste resultaat wordt nog steeds behaald met een echte 4K-speler. De term upscaling zal in de komende periode nog veelvuldig voorbijkomen aangezien fabrikanten voorlopig enkel bestaande modellen willen verbeteren. Overigens is dit zeker niet vreemd dat het nu nog zo gebeurd. Er is momenteel nog geen videomateriaal in 4K resolutie. De eerste geruchten gaan wel dat nieuwe Xbox en PlayStation gebruik zullen gaan maken van 4K games. Wij verwachten dan ook dat, mocht dit gebeuren, dit de grote aanjager van de 4K techniek wordt.

24p filmweergave


Wat is het?

   

Speelfilms worden voor bioscoopweergave opgenomen en geproduceerd met 24 frames (beelden) per seconde. Reguliere TV-uitzendingen en dvd’s spelen deze opnamen af met 25 frames per seconde; stemmen en geluiden klinken door het versneld afspelen iets hoger.

De 24p ondersteuning realiseert een authentieke weergave van 24p materiaal vanaf bijvoorbeeld Blu-ray en geeft een betere, vloeiende reproductie van filmbeelden zoals de regisseur het bedoeld heeft.

CI+


Wat is het, hoe werkt het en waar gebruik ik het voor?

CI+ staat voor Common Interface Plus. Met CI+ wordt een beveiligd gecodeerd signaal vanaf een digitale televisie aanbieder zoals UPC, KPN of Ziggo overgebracht naar de ingebouwde digitale TV ontvanger in de televisie.


    In principe kan er gezegd worden dat de bekende externe digitale ontvanger (ook wel decoder of set-top-box genoemd) in de meeste moderne TV’s als het ware in de televisie is ingebouwd. In plaats van een normaal smartcardslot bevindt zich echter aan de zij- of achterkant van de televisie een aansluiting waarin een CI+ module (CI+ CAM) past. Als je de smartcard in deze module plaatst en vervolgens de module in de TV schuift kun je digitaal televisie kijken zonder tussenkomst van een losse decoder. Dit scheelt weer allerlei kabels en verbindingen, maar het grootste voordeel voor u als consument is, dat je alles kunt bedienen met één enkele afstandbediening.

Om digitale televisie van een aanbieder als UPC, KPN of Ziggo te ontvangen heb je het volgende nodig:

 • Voor Ziggo en UPC heb je een TV nodig met ingebouwde DVB-C tuner die voorzien is van een CI+ sleuf.
 • Voor KPN heb je alleen een TV nodig met ingebouwde DVB-T tuner.
 • Om digitale televisie te kunnen ontvangen van UPC of Ziggo moet jouw TV gecertificeerd zijn. Of je televisie gecertificeerd is voor UPC of Ziggo vind je terug op onze site op de pagina van het product zelf. Of ook heel eenvoudig op de site van de aanbieders zelf, UPC of Ziggo.
 • Een CI+ module die geschikt is voor Ziggo? Deze modules zijn bij ons verkrijgbaar. De modules van UPC zijn bij UPC zelf te huur. Ook heb je een SmartCard van de digitale TV aanbieder nodig.

Decoder


Wat is het?

Een decoder is een apparaat dat in staat is televisiesignalen te “vertalen”. Andere woorden voor een decoder zijn ontvanger, set-top box, receiver of tuner. Met behulp van een decoder is het mogelijk om digitale zenders te ontvangen op een televisie. MPEG2 en MPEG4 zijn enkele voorbeelden van digitale signalen.

decoder

De decoder wordt geplaatst tussen de televisie en de externe bron zoals een satellietschotel, kabel, of een etherverbinding. Decoders worden onderverdeeld in single tuners en twin tuners. Alleen bij deze laatste is het mogelijk een zender te bekijken en tegelijkertijd een andere zender op te nemen. Deze decoders beschikken ook vaak over een interne harde schijf.

DLNA


Wat is het en wat kan ik ermee?

Nieuwe televisies, home theater systemen en computers zijn steeds vaker uitgerust met DLNA, Digital Living Network Alliance. Dit is een techniek, of eerder een certificering, waarmee probleemloos content uitgewisseld kan worden tussen apparaten die DLNA-gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan films, muziek en foto's.

Met behulp van DLNA kan een gebruiker bijvoorbeeld in de slaapkamer een Blu-ray film kijken, terwijl de Blu-ray speler in de woonkamer staat. Een groot voordeel hieraan is, is dat er niets geconfigureerd hoeft te worden. Hieronder een voorbeeld van één van de vele toepassingen die DLNA biedt:

Met jouw DLNA mediastreamer of TV kun je video’s, muziek, foto’s en films vanaf een PC streamen op uw televisie. Als op de computer een DLNA server draait, laat de mediastreamer automatisch de (gedeelde) inhoud zien van jouw PC op de TV. Zo speelt bijvoorbeeld de film die je net hebt gedownload zich met één klik op de afstandsbediening af op het grote TV-scherm.

DVB ontvanger


Er wordt tegenwoordig bij elke televisie gesproken over een DVB- ontvanger, maar wat is het nou precies en wat kun je er mee?

Digitaal televisie kijken kan op dit moment in Nederland via de kabel, de ether en de schotel. Je kunt deze signalen ontvangen met een losse TV-decoder, maar tegenwoordig kunnen televisies deze signalen ook zelf ontvangen zonder tussenkomst van een decoder.

Als de signalen binnenkomen via de satelliet, dan moet jouw televisie beschikken over een DVB-S (Satellite) ontvanger. Komt het signaal via de ether (digitenne) dan moet je televisie van een DVB-T (Terrestrial) ontvanger zijn voorzien. Als het signaal via de kabel komt moet de TV over een DVB-C (Cable) ontvanger beschikken. Wanneer jouw toestel over de juiste ontvanger beschikt, heb je alleen nog een CI+ module nodig. Deze module maakt het voor jouw televisie mogelijk om de Smartcard te lezen.

Over het algemeen zijn de meeste toestellen uitgerust met een DVB-C en een DVB-T ontvanger. Toestellen met een DVB-S ontvanger komen steeds meer in aantocht.

Er is nog een vierde manier om digitale televisie te ontvangen, namelijk via ADSL2, de andere benaming hiervoor is IP-TV. Als je een glasvezel abonnement heeft bij bijvoorbeeld KPN of XMS dan heb je waarschijnlijk deze vorm van digitale televisie. Het is nog niet mogelijk deze vorm van digitale televisie te ontvangen zonder tussenkomst van een losse ontvanger (decoder).

Totaal zijn er drie DVB-varianten:

DVB-S: het signaal komt binnen via de satelliet

DVB-T: het signaal komt binnen via de ether

DVB-C: het signaal komt binnen via de kabel

HDTV


Wat is het?

HDTV staat voor High Definition Televisie ofwel hoge definitie televisie en biedt duidelijk betere beeldkwaliteit dan de standaard beeldkwaliteit die we sinds jaren gewend zijn. In plaats van de 576 zichtbare beeldlijnen bij het PAL-systeem, is een HDTV beeld opgebouwd uit 720 of 1080 lijnen. Het aantal beeldpunten wordt ook wel aangeduid als HD-resolutie.

Voor het menselijk oog levert HDTV een gedetailleerder, niet trillend en helder beeld op dat veel scherper is dan bij voorgaande systemen. Met HDTV neemt de kijker ook meer waar: de zogenaamde ‘aspect ratio’ of verhouding tussen de breedte en hoogte van het beeld is hoger. Een analoog, klassiek televisiebeeld heeft een 4:3 formaat, terwijl dat bij HDTV altijd 16:9 is. LCD- en Plasma schermen die in staat zijn om beelden in HDTV formaat weer te geven, dragen het kwaliteitslogo HD-Ready of HD-Ready 1080p. De huidige HDTV formaten zijn in oplopende volgorde van beeldkwaliteit 720p, 1080i en 1080p of Full HD.

Hertz (vernieuwingsfrequentie)


Iedereen heeft het er over en het moet het liefst zo hoog mogelijk. Maar wat is het nou eigenlijk?

De term Hertz (Hz) geeft aan hoe vaak het beeld op het scherm per seconde wordt ververst. Met andere woorden; iedere seconde komen er 50 (50 Hz), 100 (100 Hz) of meer beelden voorbij. Op een 100 Hz TV of 200 Hz tv is het beeld rustiger dan op een 50 Hz televisie, omdat bewegingen in het beeld vloeiender worden weergegeven. Bij moderne platte tv's wordt elk beeld in z'n geheel op het scherm gezet. De pixels doven niet langzaam uit, zoals bij een beeldbuis. Bij grote of snelle bewegingen in beeld, bijvoorbeeld als er over een landschap wordt gevlogen, kunnen (delen van) de opeenvolgende beelden behoorlijk van elkaar verschillen. Het gevolg is dat het beeld gaat haperen en dat de bewegingen in het beeld niet vloeiend zijn.

Om de haperingen te verminderen, analyseert de 100 Hz TV eerst de binnenkomende individuele beelden en berekent zelf de tussenliggende beeldjes. Zo worden de overgangen tussen de opeenvolgende beelden minder groot en lijkt het beeld vloeiender. Het betekent wel dat de televisie nu meer beelden per seconde moet verwerken.

De meeste televisiesignalen werken op 50 Hz: er zitten 50 losse beeldjes per seconde in het signaal. Met 100 Hz technologie wordt daar steeds één extra beeld tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beeldjes per seconde. Er zijn ook modellen die met 200 Hz werken, waarbij steeds drie nieuwe beelden worden toegevoegd. Fabrikanten gebruiken verschillende termen voor het toevoegen van beelden per seconde, bijvoorbeeld Motionflow, Motion Plus, TruMotion, Perfect Motion Rate en HD Natural Motion.

Interactieve, digitale en kabel (analoge) televisie


Wat zijn de verschillen?

Interactieve TV
Interactieve TV is de nieuwste vorm van TV kijken en werkt via jouw internetaansluiting. Televisie kijken wordt interactief: jij bepaalt wat je kijkt en op welk moment! Naast live pauzeren, is het met Interactieve TV ook mogelijk om programma's via Programma Gemist op jouw televisie terug te kijken. Met de diverse extra pakketten heb je altijd toegang tot alle programma's en films die je wilt zien.

Digitale TV
Digitale TV kan via de kabel, glasvezel, de ether, schotel en ADSL. De kabel sluit je aan op een digitale ontvanger/decoder in plaats van op jouw televisie. Met digitale televisie profiteer je van meer zenders, betere beeld- en geluidskwaliteit en interactieve mogelijkheden. Ook is de kans op storingen of ruis minimaal. Interactieve televisie is een aanvulling op digitale televisie.

Kabel (analoge) televisie
Kabel televisie is de verouderde manier van TV kijken. Bij analoge televisie zijn de kleuren fletser en is het beeld minder scherp dan bij digitale TV. Kabel televisie maakt gebruik van coaxkabels. De traditionele coax aansluiting is voor digitale en interactieve TV niet meer nodig. Bestaande coax kabels in huis kunnen niet meer gebruikt worden voor interactieve TV.

Voordelen van digitale televisie ten opzichte van analoge TV:

 • Minder storingsgevoelig;
 • Er is relatief minder bandbreedte verbruik (ofwel frequentieruimte);
 • Betere beeld- en geluidskwaliteit (HD en 3D televisie mogelijk);
 • Meer kanalen beschikbaar;
 • Lagere kosten;
 • Extra’s beschikbaar zoals Elektronische Programma Gids (EPG) en video-on-demand.

LCD


Wat houdt de term LCD precies in?

Het LCD-scherm is (samen met het Plasma-scherm) de opvolger van de oudere beeldbuis televisie. De term LCD staat voor Liquid Crystal Display.

Ten opzichte van de beeldbuis TV heeft het LCD scherm een aantal voordelen:

 • Neemt minder ruimte in; LCD schermen zijn vaak niet dikker dan 10 cm, en soms zelfs maar 4 cm dik;
 • Hogere beeldkwaliteit;
 • Mogelijkheid tot uitzenden van HDTV;
 • Meer keuze in groter formaat beeldscherm.

Na de introductie van het LCD scherm was één van de nadelen de kleine kijkhoek: men moest recht voor de televisie plaats nemen om een optimaal beeld te zien. Dit probleem is bij de LCD televisies van tegenwoordig niet meer aanwezig.

Voordelen van een LCD scherm t.o.v. een plasmascherm:

 • Lagere prijs (t.o.v. een plasmascherm kleiner dan 34 inch);
 • Lager stroomverbruik;
 • Langere levensduur;
 • Goed contrast en helderheid (ook met daglicht);
 • Hoge resoluties mogelijk;
 • Goede invalshoek;
 • Goede kleur reproductie.

Nadelen van een LCD scherm t.o.v. een plasmascherm:

 • Grotere schermen (> 37") zijn nog steeds duur in aanschaf;
 • De reactietijd is minder zo goed als bij een plasmascherm, maar is aan het verbeteren;
 • De weergave van het ‘zwart’, Black level, in donkere omgevingen is niet zo goed als bij een plasmascherm.

LED


Wat houdt de term LED precies in?

LED staat voor Light Emitting Diode en zou in het Nederlands kunnen worden vertaald als lichtuitstralende diode. Met deze techniek kunnen zeer kleine felle lampjes worden gebouwd die in verschillende kleuren licht af kunnen geven.

LED lampjes verbruiken weinig energie en worden om die reden steeds populairder voor verlichting, maar ook als achtergrondverlichting van platte televisieschermen.

   

LED

Een LCD TV scherm heeft achtergrondverlichting nodig om het beeld te vertonen. Sommige fabrikanten spreken tegenwoordig over een LED TV, maar in feite gaat het dan om een LCD TV met LED’s als backlight (achtergrondverlichting). Momenteel zijn er twee systemen voor LED backlight op de markt:

  • Het systeem waarbij honderden LED lampjes (wit of gekleurd) achter het gehele LCD scherm zijn aangebracht. Dit systeem wordt in het Engels aangeduid als Array LED backlight (matrix van LED lampjes). Dit LED systeem biedt de meeste mogelijkheden en de beste kwaliteit als de LED’s in groepen kunnen worden geregeld wat betreft de lichtsterkte. Deze laatstgenoemde mogelijkheid wordt local dimming genoemd. Er zijn nog maar weinig echte local dimming schermen op de markt.

 • Wanneer de LED’s achter het scherm alleen allemaal tegelijk kunnen worden geregeld qua lichtopbrengst wordt niet gesproken over “local dimming” maar wel vaak over Full LED backlight. Het systeem waarbij LED-lampjes aan de randen van het LCD-scherm zijn aangebracht. Dit systeem komt inmiddels vaker voor en wordt aangeduid met de Engelse term Edge Lit. Bij dit systeem is geen of beperkte local dimming mogelijk.

Als korte termijn nadeel zou kunnen worden genoemd dat LED/LCD schermen in de introductieperiode wat duurder in aanschaf kunnen zijn doordat de productie aantallen wat lager liggen dan bij de klassieke technieken. Verder zijn er maar weinig nadelen van deze LED trend, maar voordelen zijn er genoeg. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Lager energieverbruik;
 • Hogere helderheid;
 • Veel platter scherm mogelijk;
 • Snellere respons.

Muurbeugels


Wanneer je een nieuwe televisie hebt gekocht, wil je deze misschien wel aan de muur ophangen. Hiervoor heb je een muurbeugel nodig. Maar hoe werkt dat precies?

   

Achterop de televisie of computermonitor zitten gaten met daarin een draadbus waarin een boutje gedraaid kan worden om een muurbeugel op de TV te monteren. Deze gaten zitten op standaard afstanden van elkaar. De getallen die gebruikt worden zijn onderlinge afstanden tussen de gaten in mm. Zo is bijvoorbeeld een VESA 75x75 een standaard waarbij de gaten horizontaal en verticaal 7,5 cm uit elkaar zitten en VESA 400x200 een standaard waarbij de horizontale gaten 40 cm uit elkaar zitten en verticaal 20 cm.

Op Televisiewinkel.nl vind je een makkelijk hulpmiddel om een geschikte muurbeugel te vinden voor jouw televisiescherm. Hier kan het merk en het type scherm ingegeven worden en zullen alle geschikte wandbeugels naar voren komen.

NAS


Wat is het en wat kan ik er mee?

Steeds vaker duikt de term “NAS” op voor het delen van bestanden in een netwerk. NAS staat voor ‘Network Attached Storage’ en is een opslagmedium dat op het netwerk is aangesloten. Het is vergelijkbaar met een externe harde schijf die je op de computer aansluit. Het enige verschil is dat de harde schijf nu niet op jouw computer is aangesloten, maar op het netwerk en dat iedereen er gebruik van kan maken.

In de afbeelding zie je een schematische opstelling van welke toestellen zoal van een NAS gebruik kunnen maken.

Al je computers en notebooks worden draadloos of via een netwerkkabel met de router verbonden. Via de router wordt de internetverbinding gedeeld. Ook hangt hier een NAS-server aan. Elke computer, inclusief de laptop, kan via de router verbinding maken met de NAS server. Als er dus een document op de NAS server staat, kan elke computer deze bereiken. Wanneer je een DLNA gecertificeerde NAS hebt, kan een ander DLNA gecertificeerd toestel, zoals een televisie, hier films, foto’s en muziek van afspelen.

OLED TV


Wat is het?

OLED is een afkorting voor Organic Light Emitting Diode.

Een OLED TV-scherm bestaat uit een aantal organische polymeren, deels lichtgevende en deels geleidende lagen. Het organische materiaal in een OLED display licht op wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Hierdoor heeft OLED TV technologie dus geen achtergrondverlichting nodig, maar geven de beeldpunten in feite zelf licht. Dat levert een enorm hoog contrast op omdat de beeldpunten zeer helder zijn maar ook compleet uitgeschakeld kunnen worden, waardoor compleet zwart kan worden weergegeven.

   

OLED tv

Deze techniek is momenteel nog zeer beperkt verkrijgbaar voor consumenten. In de loop van 2013 verwacht men meer producten op de markt te introduceren.

Plasma


Wat is Plasma televisie?

Ondanks het feit dat de LED/LCD TV snel aan terrein wint zijn er nog steeds mensen die de voorkeur geven aan een Plasma tv. De Plasma tv heeft een hoge resolutie die een opvallend scherp en trillingvrij beeld geeft. Als de Plasma TV ook nog geschikt is voor HDTV dan wordt televisie kijken helemaal een nieuwe beleving. Het beeld van de Plasma tv komt in elk type kamer tot zijn recht, zowel bij scherp of gedimd licht. Veel mensen kunnen ook de vormgeving van deze platte TV waarderen en geven hem een prominente plaats in de woonkamer. De meeste Plasma TV's zijn minder dan 10 centimeter diep en kunnen eenvoudig aan een muur of plafond worden gemonteerd.

Bij de Plasma TV's zijn de backlights zoals bij de LCD tv overbodig. De pixels zijn zelfs kleine, met edelgas gevulde tl-buisjes. Wanneer er een elektrische spanning wordt aangesloten lichten zij op. Iedere pixel bestaat uit drie subpixels in de hoofdkleuren rood, groen en blauw. Voor het juist weergeven van de kleuren moet iedere pixel zeer exact worden aangestuurd en dat maakt deze technologie nogal complex. Omdat een beeldpixel al gauw een afmeting heeft van 1 millimeter zijn plasma schermen alleen in grote afmetingen met een goede resolutie te maken. Om die reden zijn plasmaschermen vooral geschikt voor TV-schermen en minder voor computerbeeldschermen.

Bij de specificaties van een Plasma TV kom je vaak de term contrastwaarde tegen. Deze waarde geeft de verhouding weer van het aantal stappen tussen het diepste zwart en het helderste wit. We maken hier onderscheid tussen het schermcontrast en het dynamisch contrast. Het schermcontrast geeft de precieze waarde weer van het aantal stappen tussen wit en zwart. Een Plasma TV met bijvoorbeeld een schermcontrast van 1200:1 heeft 1200 stappen tussen het helderste wit en het donkerste zwart.

Voordelen van een Plasma televisie:

 • Natuurlijke kleurweergave;
 • Rustiger voor jouw ogen;
 • Minder ruisgevoelig bij een slecht kabelsignaal;
 • Snellere responstijd (denk aan games en sport);
 • Beter contrast.

Smart TV


Een veel voorkomende term, maar wat is het nou precies?

Wat is Smart TV of wat is een Smart TV? Een vraag die we redelijk vaak krijgen en waarop het antwoord redelijk simpel is. Een Smart TV is eigenlijk gewoon een TV die je kan verbinden met het internet, waardoor je toegang hebt tot online content. Interactieve televisie dus.

De naam of term ‘Smart TV’ wordt niet door alle fabrikanten gebruikt. Sony noemt het bijvoorbeeld ‘Internet TV’s’ en Panasonic gebruikt de naam ‘Viera Connect’. Het gaat erom dat de TV verbonden is met het internet en hierdoor extra functionaliteiten biedt die hieronder omschreven zijn.

Een belangrijk onderdeel van Smart TV zijn de applicaties (apps). Fabrikanten hebben voor hun Smart televisies hun eigen applicatiewinkel in het leven geroepen waar je diverse apps kunt downloaden. Zie je TV in die zin als een soort smartphone maar dan groter. Je download een applicatie (betaald of gratis) en deze wordt geïnstalleerd op je TV. Denk bijvoorbeeld aan applicaties zoals YouTube, Video on Demand diensten, sociale netwerken als Twitter en Facebook, kleine games, nieuws en weerberichten en nog veel meer entertainment.

Een mooie functie van Smart TV is (in de meeste gevallen) de ingebouwde webbrowser. Het is misschien qua bediening niet zo handig als een PC, maar het biedt meer mogelijkheden wanneer je voor de TV zit. Je kunt in principe alle websites bezoeken die je ook vanachter jouw computer bezoekt. Daar komt bij dat veel fabrikanten verschillende accessoires zoals toetsenborden en dergelijke verkopen. Ook wordt het bij steeds meer fabrikanten mogelijk een normaal computertoetsenbord te verbinden.

Verschillende verbindingsmogelijkheden binnen jouw (Wi-Fi) thuisnetwerk worden ook gezien als een onderdeel van een Smart TV. Zo kun je met een Smart TV content streamen (zie DLNA) van bijvoorbeeld een PC of tablet naar je TV. Het is heel eenvoudig en vereist enkel een thuisnetwerk.

Smartcard


Wat is het en waar heb ik het voor nodig?

In ons land zijn de meeste kanalen op digitale televisie en satelliet televisie gecodeerd.

Om gecodeerde TV- of HDTV signalen om te zetten naar normaal beeld en geluid is een decoder noodzakelijk. In de decoder moet een speciale kaart worden gestoken om het geheel correct te laten werken, deze kaart wordt een Smartcard genoemd. De kaart, ter grootte van een creditcard, bevat een chip waarin de nodige informatie is vastgelegd, waarmee de decoder het gecodeerde signaal kan omzetten. Het is eigenlijk een soort sleutel waarmee je de decoder vertelt dat je deze zenders mag ontvangen.

Upscaling


Wat is het?

Op het gebied van home cinema zijn er heel wat termen die de meesten onder ons weinig zeggen. Wat is bijvoorbeeld upscaling? Waarschijnlijk zal het antwoord iets zijn als: “Iets dat de beeldkwaliteit verbetert”. Dat is inderdaad de meest simpele omschrijving die eraan gegeven kan worden, maar er zit natuurlijk meer achter.

In principe is de definitie van upscaling: het digitaal manipuleren van de resolutie van een beeldbron om het in een hogere resolutie weer te geven. Dit klinkt goed, maar dat is het niet altijd. Upscaling kan gedaan worden door verschillende apparaten in jouw home cinema systeem en waarschijnlijk beschikken niet al deze apparaten over kwalitatief hoogwaardige upscaling chips. De kwaliteit van het opgeschaalde materiaal is afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en de chip die hier inzit.

De term upscaling zullen we de komende tijd voornamelijk terugzien in de wereld van 4K resolutie. Dit om de hele simpele reden dat er nog weinig 4K content beschikbaar is. Dat houdt dus in dat bijvoorbeeld een Blu-ray, welke Full HD is, geupscaled zal worden naar 4K. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als wat er gebeurd bij een Full HD televisie, maar dan met een hogere resolutie.

Verschil na upscaling

Zakelijk

Je zoekt een TV voor in de kantine, een relatiegeschenk voor een leverancier, een multikamer-speakersysteem voor het geluid op kantoor, of beeldschermen voor op al je hotelkamers? Bij Televisiewinkel kun je als bedrijf altijd terecht voor advies op maat.

Wat is voor jouw bedrijf belangrijk?

Voor een B2B-samenwerking ben je bij Televisiewinkel aan het juiste adres. Wat zijn onze kenmerken?

Officiële dealer van alle grote merken  
Altijd een scherpe offerte op maat  
Deskundig advies  
Persoonlijk contact  
Snelle service  
Achteraf betalen via Afterpay  
Groot assortiment  

Vrijblijvende offerte of meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail voor een vrijblijvende offerte naar b2b@create2fit.com of bel 035 695 42 97 .

Back to top
  Loading...