Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Meest gestelde vragen

Aansluiten

De wereld van televisies is constant in beweging en verandert en vernieuwd zich met de jaren steeds weer. Bij televisiewinkel.nl krijgen we dan ook veel vragen op het gebied van aansluiten. Denk aan bijvoorbeeld HDMI- en USB-aansluitingen. U heeft een vraag? Wellicht dat deze hieronder beantwoord wordt. Indien dit niet het geval is, neem dan gerust contact met ons op.

Aansluiten
Het aansluiten van apparatuur kan best lastig zijn. Wat zijn de meest voorkomende situaties?

Situatie 1: TV en decoder


Situatie 2: TV, decoder en audio verbonden met home cinema


Situatie 3: TV en CI+ module


Situatie 4: TV met CI+ module en audio verbonden met home cinema

Coaxiaal (digitale kabels)
Wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Een coaxiale (S/PDIF) kabel is eigenlijk niets meer dan een enkele tulp kabel. S/PDIF staat voor Sony/Philips Digital Interface Format en wordt voornamelijk gebruikt voor digitale audio. Veel versterkers (receivers) zijn hiermee uitgerust. De meeste digitale uitgangen op moderne televisies zijn optisch. Echter worden enkele schermen nog uitgebracht met een digitale coax-uitgang.

   

S/PDIF coaxiaal werkt met een coaxiale kabel (zoals een antennekabel, oftewel coaxkabel) met een impedantie van 75 Ohm. Het signaal van de zender is een elektrisch signaal, dat zich via de kabel laat transporteren en waar aan de andere kant met de ontvanger het signaal wordt gelezen.

Component Video
Wat is het?

Component Video wordt ook wel aangeduid als YPbPr, YCbCb of YUV. Zonder te diep in de technische achtergrond te duiken kunnen we stellen dat Component Video bestaat uit analoge signalen waarbij de helderheid van de kleuren, los van de kleuren zelf, wordt verstuurd waardoor het contrast in het beeld veel beter is. De drie kleuren worden slechts door twee van de drie kabeltjes gestuurd. Dit videosysteem is geschikt voor HDTV en kan overweg met zowel progressive scan als interlaced informatie.

   

Dvd’s halen hun beeldinformatie uit Component Video. Een andere digitaal component videosysteem is DVI en een nieuwer videosysteem is HDMI. Naast Component Video bestaat de kwalitatief mindere Composite Video. Hierbij wordt de beeldinformatie gebundeld in één enkel signaal, waardoor er kwaliteitsverlies optreedt.

DVI
Wat is het en waarvoor wordt het gebruik?

   

DVI (Digital Visual Interface) is een digitale videosignaal standaard. De opvolger van DVI is HDMI. Deze aansluitingen leveren beide een digitale ongecomprimeerde videoverbinding. Van de analoge videostandaarden is Component Video de meest gangbare. De DVI-aansluiting wordt veel gebruikt om digitale schermen aan te sluiten op pc’s. Soms kan DVI voorzien zijn van HDCP, een beveiligingssysteem tegen piraterij.

Tegenwoordig worden moderne televisies nagenoeg niet meer uitgebracht met een DVI aansluiting. Dit omdat HDMI de standaard is voor consumentenelektronica.

HDMI
Wat is het en waarvoor wordt het gebruik?

HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een uitbreiding/opvolging van de DVI video standaard. Het belangrijkste verschil is dat een HDMI verbinding zowel digitale videosignalen als geluid kan doorgeven. HDMI is een digitale ongecomprimeerde verbinding voor video en audio. Hierbij hoeft er slechts één kabeltje van de ontvanger naar het scherm te lopen. Daarnaast beschikt een HDMI-verbinding over een hogere bandbreedte dan DVI.

Een bijkomend voordeel van HDMI is dat gekoppelde apparaten die voldoen aan de HDMI CEC (Consumer Electronic Control) standaard eenvoudig met één afstandbediening kunnen worden bediend en aan- of uitgeschakeld. HDMI CEC wordt ondersteund vanaf HDMI versie 1.3.

Voor het doorgeven van 3D-beelden van een 3D Blu-ray speler naar een 3D tv is de laatste HDMI variant nodig, HDMI 1.4. Alleen deze kabel kan 3D content doorgeven. Deze kabels zijn doorgaans herkenbaar aan het 3D logo op de verpakking. Voor een ARC (Audio Return Channel) verbinding is ook deze 1.4 kabel nodig.

HDMI versies
Welke versies van HDMI zijn er en welke gebruikt u waarvoor?

HDMI werkt tot nu toe met versienummers, die duiden op (nieuwe) gebruiksmogelijkheden. De meest recente standaard ondersteunt internetverkeer, 3D-beeld, zeer hoge beeldresoluties en tweezijdig audioverkeer. Omdat alle typeringen en opties verwarrend zijn, is er een nieuw versimpeld systeem met vijf labels bedacht. Deze labels laten sinds november 2010 in één oogopslag duidelijk zien voor welke toepassing de kabel geschikt is.

Met een Standard kabel kunt u HD-tv kijken (1080i). Een High-Speed-kabel kan 1080p aan, dit is het signaal dat onder andere een Blu-ray speler geeft. Een Standard Automotive kabel is speciaal geschikt voor gebruik in de auto en een kabel met Ethernet geeft ook internetverkeer door.

Scart kabel
Wat is het?

De meest gebruikte kabel tussen televisie en randapparatuur was heel lang de Scart kabel. De Scart-kabel is makkelijk in gebruik omdat hij zowel het beeld- als het geluidssignaal doorgeeft.

Een Scartkabel heeft aan elk einde een stekker met 21 pennen. Beide uiteindes zijn identiek, het maakt dus niets uit als u de kabel omdraait. Een Scart kabel kan niet verkeerd aangesloten worden, de stekker past namelijk maar op één manier past. Daarom was de Scart kabel altijd zo populair, iedereen kon hem aansluiten.

   

Een Scart kabel is helaas niet geschikt voor HD tv’s. Deze kabel kan geen HD-signaal doorgeven. Dit is de reden dat de Scart-kabel steeds meer verdrongen wordt door HDMI-kabels. De meeste moderne televisies worden nog wel met een scart aansluiting geleverd. Deze zit er over het algemeen alleen niet meer ingebouwd, er wordt dan een scart-verloop bijgeleverd. Fabrikanten doen dit om ruimte te besparen achterop de televisie, maar ook omdat moderne randapparatuur eigenlijk standaard wordt aangesloten met HDMI.

HDMI is zeer eenvoudig in gebruik. Het transporteert net als scart beeld en geluid. De signalen zijn alleen digitaal en geschikt om HD-signalen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler door te geven. HDMI kan dan ook gezien worden als de opvolger van scart!

Toslink kabel
Wat is het?

De Toslink kabel is een optische digitale geluidskabel die wordt gebruikt om digitaal geluid over te dragen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler naar een versterker. Maar ook als geluidsuitvoer van bijvoorbeeld een televisie. De meeste televisies hebben tegenwoordig een digitale audio-uitgang. Verreweg de meeste schermen gebruiken hier voor een toslink-aansluiting.

   

Toslink

Door middel van optische lichtsignalen wordt er door een glasvezelkabel digitale informatie doorgegeven. Hierdoor is de storingsgevoeligheid minimaal. Dolby Digital en DTS zijn digitale geluidstypes die door een toslink kabel doorgegeven kunnen worden.

USB
Wat is het en wat kunt u ermee?

Veel Smart TV’s zijn tegenwoordig uitgerust met één of meerdere USB-aansluitingen. Zo’n USB aansluiting kan gebruikt worden om films, foto’s of muziekbestanden af te spelen. Ook is het op veel Smart televisies mogelijk om via deze USB aansluiting programma’s op te nemen. Deze mogelijkheid, PVR Ready, is aan het logo hiernaast te herkennen.

   

PVR USB

Wanneer er televisie gekeken wordt met een CI+ module (de eigen tuner van de tv) kan er een programma opgenomen worden via de USB aansluiting. Sluit een USB-stick of harde schijf met voldoende ruimte aan en u kunt opnemen wat u maar wilt. Een nadeel aan deze functie is wel dat er niet naar iets anders gekeken kan worden terwijl er iets opgenomen wordt.

Wilt u dit wel? Dan bent u momenteel nog aangewezen op een losse decoder met twee tuners. Deze zijn uiteraard bij televisiewinkel.nl te koop.

Back to top
  Loading...