Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >
Het woord 'espresso' is Italiaans; de espresso machine daarentegen is oorspronkelijk een Franse uitvinding. De vraag is dus eigenlijk: hoe maak je een lekkere Italiaanse koffie met een Franse machine? Hier de tips!

Wat is espresso?

Espresso is kort door de bocht een kleine hoeveelheid (vers) gemalen koffie waar je water onder een hoge druk doorheen perst.

Een echt goede espresso heeft een mooie crème laag op de koffie liggen. Dit is het resultaat van de juiste druk van het hete water en de tegendruk van de koffie. Daarvoor moeten het bereidingsproces en de ingrediënten aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. Gebruik goede koffie. Investeer in een melange die je écht lekker vindt.
 2. De temperatuur van het water moet tussen de 88 – 92° Celsius liggen.
 3. De druk waarmee het hete water op de koffie komt, moet ongeveer 9 bar zijn.
 4. Gebruik max. circa 6,5 tot 7 gram (goede kwaliteit!) koffie per kopje.
 5. De tijd dat het water (gelijkmatig) door de koffie stroomt, ligt tussen de 20 en 30 seconden.
 6. De koffie moet precies goed gemalen zijn. Zijn de koffiebonen te fijn gemalen dan gaat het water er nauwelijks doorheen en is de espresso bitter. Te grof gemalen koffiebonen geven een espresso met weinig smaak.
 7. Zorg voor ‘zacht’ water. Kalk absorbeert smaakstoffen en is daarnaast slecht voor uw espressomachine. Regelmatig ontkalken is een aanrader.
 8. Reinig de filter na gebruik en de onderdelen van de machine regelmatig. Viezigheid beïnvloedt de smaak van de espresso.
 9. Gebruik ‘warme’ espresso kopjes. Die houden de schuimlaag langer vast. Koude kopje verlagen de temperatuur van een espresso waardoor de crème laag (snel) verdwijnt.
 10. Bewaar gemalen koffie in een koel en droge omgeving. Gemalen koffie is beperkt houdbaar.
 11. Het ideale kopje espresso heeft een hoeveelheid van 25 – 35 CC.
 1. Koop goede koffiebonen. Echte Arabica bonen op de Italiaanse manier gebrand zijn het beste. Ze geven koffie een betere smaak!
 2. Gebruik vers gemalen koffie. Gemalen koffie is beperkt houdbaar. Zelfs een voorraadje van de vorige dag is funest voor een goede espresso. Het heeft de echte koffiesmaak al verloren. Verse koffie malen voor ieder kopje is de oplossing.
 3. Kies het juiste espresso apparaat. Een volautomaat is sneller en makkelijker. Het beste resultaat? Dat krijgt je toch meestal door vakwerk. Een halfautomaat of traditionele machine is dan de oplossing. Mits je hier zin en tijd voor hebt!
 4. Kies het juiste water. Het water moet zacht (veel ontkalken) zijn maar bovenal de juiste temperatuur (circa 90° Celsius) hebben! Stel je machine goed in!
 5. Gebruik warme kopjes. Zorg voor warme espresso kopjes om de koffie in te presenteren. Zo behoudt je de mooie crèmelaag en blijft de koffie langer warm!

Misverstand over espresso

Stelling: Espresso is sterker dan koffie. Mis: Eigenlijk bedoeld men dan dat de smaak van de koffie sterker over komt. Bij een goede espresso loopt het water relatief snel door de gemalen koffie heen. Door de korte doorloop tijd houdt het water minder cafeïne vast dan bij gewone koffie. Een kop espresso bevat daardoor minder tot soms ( van Arabica bonen gemaakt) veel minder cafeïne en is prima geschikt om ’s avonds te drinken.

Bekijk hier onze keuzehulp voor het uitzoeken van je nieuwe espressomachine:

Back to top
  Loading...