Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

Meest gestelde vragen

Geluid

De wereld van televisies is constant in beweging en verandert en vernieuwd zich met de jaren steeds weer. Bij televisiewinkel.nl krijgen we dan ook veel vragen op het gebied van geluid. Denk bijvoorbeeld termen als Dolby Digital en Surround Sound. U heeft een vraag? Wellicht dat deze hieronder beantwoord wordt. Indien dit niet het geval is, belt ons dan gerust op 0900-3331133 (0,80 ct pm).

Dolby Digital en DTS
Wat houden deze surround termen in?

Er zijn ontzettend veel verschillende surround formaten en het is erg lastig om te weten wat ze allemaal nu precies voor u kunnen betekenen. Wel is van belang dat u weet welke nu de belangrijkste formaten zijn, zodat u er zeker van kan zijn dat uw receiver of home cinema set deze formaten aan kan. Op een dvd of Blu-ray disc staan vaak verschillende formaten, zoals Dolby Digital of DTS. Het is belangrijk om te weten of uw receiver of systeem deze formaten wel kan afspelen. Deze moet namelijk deze signalen omzetten naar geluid en doorsturen naar uw luidsprekers. Er zijn twee belangrijke formaten:

Dolby Digital
Dolby Digital is een formaat dat wordt gebruikt op zo goed als alle dvd’s en (HD) tv-uitzendingen. Dit formaat verwerkt de signalen digitaal op je 5.1 surround opstelling.

DTS
DTS is een formaat dat ook beschikbaar is voor 70% van alle dvd’s, meestal naast Dolby Digital. Ook dit formaat verwerkt de signalen digitaal op je 5.1 surround systeem.

Beide formaten zitten op nagenoeg alle dvd’s die tegenwoordig te verkrijgen zijn en ook 99% van alle receivers kunnen gewoon met deze formaten omgaan.

Dolby True HD en DTS HD Master Audio
Nieuwe HD audio-formaten, wat kunt u ermee?

In het nieuwe HD tijdperk zijn er wel weer wat nieuwe toevoegingen bijgekomen die van belang zijn, namelijk Dolby True HD en DTS HD Master Audio. Deze twee formaten zijn ook weer afkomstig van de normale Dolby Digital en DTS formaten, alleen is hier het verschil dat ze een vele malen lagere compressie hebben, en dus een veel beter geluid. Deze nieuwe formaten staan op Blu-ray discs en niet op normale dvd’s. Wilt u deze hogere audiokwaliteit kunnen afspelen dan moet u dus een Blu-ray speler hebben, maar ook een receiver met de mogelijkheid om Dolby True HD en DTS HD Master Audio af te spelen. De nieuwste receivers hebben deze mogelijkheid, maar oudere receivers nog niet.

LET OP. Wanneer u een oudere receiver hebt, maar wel een Blu-ray speler is het nog steeds mogelijk om HD surround formaten af te spelen. U moet dan de blu-rayspeler zo instellen dat hij het signaal decodeert naar PCM. Dit is wellicht wat ingewikkeld, maar via de gebruiksaanwijzing komt u hier vast uit. Ook kunt u een Blu-ray speler aanschaffen welke 5.1 analoge audio-uitgangen heeft (zes aparte audio-uitgangen). Op deze manier zet ook de Blu-Ray speler uw HD surround formaat om en stuurt het naar de receiver.

HDMI ARC (Audio Return Channel)
Wat houdt deze functie in en hoe gebruikt u het?

De term HDMI ARC zien we steeds vaker voorbij komen, maar veel mensen weten niet eens dat hun tv of home cinema set hierover beschikt, wat het exact inhoudt en hoe je deze functie kunt gebruiken. Op zich ook niet vreemd aangezien fabrikanten er nagenoeg geen extra aandacht aan besteden, behalve het zinnetje ‘HDMI ARC ondersteuning’. Toch is het een interessante functie waardoor je middels één kabel meer mogelijkheden krijgt.

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, ook wel High Speed HDMI genoemd, en is te vinden op zowel televisies als receivers en home cinema systemen. Het is in principe een hele simpele functie die het mogelijk maakt audio, waarvan de tv de bron is (denk aan de ingebouwde tuner), via een aangesloten HDMI-kabel te versturen naar de home cinema set of receiver zodat je het geluid over je luidsprekers krijgt. Dit alles gaat via dezelfde HDMI kabel die audio en beeld van de home cinema set of receiver naar de televisie stuurt. Het werkt dus twee kanten op, vandaar Audio Return Channel.

Kortom, je hebt maar één kabel nodig voor zowel de weergave van beeld via je receiver of home cinema set (denk aan Blu-rays en dvd’s) richting de tv als het beluisteren van de audio die uit je tv komt. Natuurlijk gebruik je dit niet tegelijkertijd; de ene keer gaat het beeld van een film richting de tv en de andere keer het geluid van een tv-uitzending richting je home cinema systeem. Voorheen moest je een aparte audiokabel van de televisie naar je audio installatie leggen om het geluid van tv-uitzendingen (via de ingebouwde tuner) over je luidsprekers te krijgen, nu voldoet één HDMI kabel dus. Een bijkomend voordeel is dat je vaak het volume van je set met de afstandsbediening van je tv kunt bedienen.

Audio Return Channel werkt op twee manieren. Ten eerste kan de audio die de tv zelf voortbrengt, via de ingebouwde (digitale) tv-tuner of zelfs audio van apps verkrijgbaar zijn met een Smart TV, naar de receiver of home cinema set gestuurd worden en kun je deze audio dus over je speakers weergeven. Ten tweede kan op de tv aangesloten audio, HDMI bronnen door de kabel worden verstuurd. Wanneer je bijvoorbeeld een digitale tv-decoder middels HDMI op je televisie aangesloten hebt kun je de audio vanuit de tv weer door laten sturen naar de receiver of home cinema set. De tv dient hier als hub voor de audiodoorgave. Deze laatste manier wordt niet door alle fabrikanten aangeraden en wordt ook niet duidelijk omschreven. Het is dan ook vaak een kwestie van uitproberen.

Als twee apparaten met ARC eenmaal (middels de juiste HDMI ARC aansluiting op beide toestellen) met elkaar verbonden zijn dan zou de ARC functie automatisch moeten werken. Ook vindt je bij de meeste tv’s, home cinema sets en receivers bij de instellingen een HDMI ARC optie waar je mogelijk nog extra instellingen kunt activeren of deactiveren. In principe zou elke HDMI kabel moeten werken, maar technisch gezien moet je een HDMI 1.4 (of hoger) variant hebben.

Home Cinema
2.1, 5.1 of 7.1 home cinema systemen, wat is wat?

Home cinema systemen worden vaak aangeduid met een cijfer (2.1, 5.1 of 7.1), maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Het is heel eenvoudig. Het cijfer voor de punt staat voor het aantal aparte geluidskanalen dat een systeem kan weergeven. De één staat voor de subwoofer die zorgt voor de weergave van zeer lage tonen.

Een 7.1 kanaals home cinema set bestaat uit zeven luidsprekers en één subwoofer. Bij een 5.1 systeem heb je vijf luidsprekers en één subwoofer. En erg populair zijn ook de 2.1 surround systemen. Deze bestaan dus uit twee speakers en één subwoofer.

THX
Wat betekent dit logo?

Als u wel eens naar de bioscoop bent geweest, bent u zeker weleens het logo THX tegengekomen op het scherm. Tegenwoordig vindt u het THX logo ook terug op de betere home cinema producten.

Veel mensen denken dat THX een geluidsformaat is zoals er zo veel zijn (DTS, Dolby Surround, etc.), maar niets is minder waar. THX is een keurmerk voor audio- en videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm, een filmmaatschappij. Lucasfilm heeft allerlei testen gedaan en regels gesteld waaruit een eisenpakket gefiltreerd is. Home cinema apparatuur moet hieraan voldoen om een zo realistisch mogelijke weergave van het bioscoopgeluid neer te zetten. THX heeft als doel om het bioscoopgeluid zo overtuigend mogelijk weer te geven in iedere huiskamer.

Enkele THX voorschriften:

Back to top
  Loading...