Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 02 december 2008

Consumentenbond: Digitale TV beste met kabel

De kabelaanbieder is de beste partij voor iedere consument die digitale televisie wil, aldus het oordeel van een panel van de Consumentenbond. Dit panel kwam tot de conclusie dat de beeldkwaliteit via de kabel beter is dan via satelliet en ether.


De consumentenbond hield in 2007 een enquête onder digitale tv abonnees. Daar kwam als opvallend resultaat uit dat abonnees van Digitenne (digitale tv via de ether) minder te spreken waren over de beeldkwaliteit dan abonnees van andere aanbieders.

De Consumentenbond zette daaropvolgend een test op met 36 proefpersonen. Iedere proefpersoon keek naar één tv fragment die op twee platte tv’s tegelijkertijd getoond werd. Het televisie beeld was van aanbieder Ziggo, Canal Digitaal of Digitenne. De proefpersonen moesten hun voorkeur geven voor scherm 1 of scherm 2. Daarnaast gaven ze een rapportcijfer per beeldfragment.

Conclusie: digitale TV via de kabel beter

Het panel kwam tot een overeenkomstige conclusie: de beeldkwaliteit van digitale TV via de kabel scoort met een rapportcijfer van 6,93 het best! CanalDigitaal kreeg een gemiddelde van 6,66 en Digitenne scoorde het laagst met 5,98.

Het lage cijfer van Digitenne is te wijten aan het feit dat je bij snelle bewegingen vaak ‘blokjes’ ziet. Verder blijkt uit het oordeel van de proefpersonen dat het beeld minder scherp en gedetailleerd is, zeker als je het beeld bekijkt op de grotere schermen.

HD televisie

De test was tevens een test voor HD televisie. De HD kwaliteit van digitale televisie wordt hoofdzakelijk aangeboden via de kabel en satelliet. De proefpersonen hadden een licht voorkeur voor HD tv via de kabel. HD TV ten opzichte van gewone digitale televisie was wel een duidelijk verschil waarbij HD TV er een stuk beter uitkwam dan digitale tv (7,6 vs. 6,1).

Ook het verschil tussen analoge en digitale TV werd onder de loep genomen waarbij digitale TV het makkelijk won van analoog.Algemene conclusie
Wanneer de beeldkwaliteit de doorslaggevende factor is van je keuze ben je het beste af met digitale televisie via de kabel. Speelt het budget een grotere rol dan de beeldkwaliteit dan is Digitenne een goede optie.


Voor alle mogelijkheden van digitale televisie kijkt u op deze pagina van digitale TV decoders.
Voor meer uitleg over digitale tv en de verschillende aanbieders gaat u naar onze info pagina over digitale televisie.

Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt televisiewinkel.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top