Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >
Terug naar overzicht

De HDR-revolutie is niet te stoppenVorig jaar verdiepten we ons al in HDR, de nieuwe revolutie in beeldkwaliteit. Het gaat televisiefabrikanten en consumenten hierbij niet langer om de kwantiteit van de pixels, maar om de kwaliteit van de pixels. Maar zijn de verschillen tussen verschillende soorten HDR?

Met High Dynamic Range (HDR) kan een televisie meerdere beelden (onderbelicht en overbelicht) over elkaar heen leggen, waardoor het verschil tussen lichte en donkere delen groter wordt. Door het grotere contrast dat hiermee bereikt wordt, komen kleuren meer tot leven, worden details beter zichtbaar, en heb jij als kijker een realistischere kijkervaring.

HDR Premium

Steeds meer televisies claimen HDR te ondersteunen. Om misbruik te voorkomen, heeft de zogenoemde UHD Alliance (met onder andere Dolby, Amazon, LG, Netflix, Panasonic, Philips, Samsung, Sony en Disney als leden) besloten een nieuwe, unieke term met logo te introduceren. HDR Premium of Ultra HD Premium wordt alleen toegekend aan televisies die aan strikte HDR-eisen voldoen. Heeft een televisie het HDR Premium logo? Dan kun je er dus zeker van zijn dat de televisie aan deze kwaliteitseisen voldoet. Draagt een televisie het logo niet? Dan wil dit niet zeggen dat de televisie geen HDR ondersteunt. Er zijn bovendien merken die er bewust voor kiezen om het HDR Premium logo niet te gebruiken (omdat ze bijvoorbeeld een eigen logo hanteren).

HDR 1000 van Samsung

Samsung gebruikt de term HDR 1000 voor haar S-UHD televisies, omdat deze tv’s een helderheid van 1000 nits behalen (dit is tevens een van de harde eisen bij HDR Premium). Door het heldere beeld heeft de HDR-ondersteunende functionaliteit van je televisie de mogelijkheid om je content nog gedetailleerder weer te geven.OLED HDR en HDR Super van LG en HDR Pro

Naast HDR Premium benoemt LG zelf drie extra vormen van HDR: OLED HDR, HDR Super en HDR Pro. Het verschil tussen deze drie zit vooral in de ondersteuning. HDR Pro ondersteunt HDR 10; OLED HDR en HDR Super ondersteunen HDR 10 en Dolby Vision.

LG OLED is volgens de makers bij uitstek geschikt voor HDR. Het zwartste zwart en het helderste licht, de kenmerken van OLED, zorgen ervoor dat HDR op OLED als veel overtuigender wordt ervaren. OLED televisies produceren minder licht dan andere televisies, maar met OLED HDR blijft de HDR-ervaring intens.

Ook bijvoorbeeld Panasonic maakt gebruik van de term HDR Pro. Hiermee worden HDR-televisies aangeduid die niet de 1000 nits helderheid halen die nodig is voor het HDR Premium-certificaat, maar die wel HDR-materiaal weer kunnen geven.4K HDR van Sony

Ook Sony gaat voor een alternatief: 4K HDR. Volgens Sony zorgt de 4K HDR (in samenwerking met het X-tended Dynamic Range Pro systeem) voor dieper zwart en levendigere kleuren dan de standaard HDR. De scherpte van 4K wordt gecombineerd met de helderheid, de kleuren en de details van HDR.

Hoewel steeds meer televisiefabrikanten de HDR-technologie ondersteunen, en met eigen termen verder gaan dan de standaard, zijn er nog maar weinig films en series daadwerkelijk in HDR te ontvangen. Met 4K HDR komt hier verandering in: bij de nieuwe HDR tv’s van Sony komt een app (genaamd Ultra) waarmee je HDR-videomateriaal van Sony Pictures op je televisie kunt streamen.

 


De verschillen tussen HDR-termenZoals je ziet verschillen OLED HDR, HDR Super, HDR Pro en 4K HDR niet definitief in kwaliteit of techniek, maar zijn het vooral verschillende termen die op een soortgelijke uitkomst doelen. HDR Premium en HDR 1000, daarentegen, verschillen van de rest doordat deze labels alleen geplakt worden op televisies met een helderheid van minstens 1000 nits. Uit bovenstaande informatie is een aantal conclusies te trekken:

  • HDR Premium is een officiële term, geïntroduceerd door de UHD Alliance van topmerken;
  • LG gebruikt de termen OLED HDR, HDR Super en HDR Pro, waarbij de eerste twee HDR10 en Dolby Vision ondersteunen, en de laatste HDR10;
  • Panasonic gebruikt de term HDR Pro voor televisies die minder dan 1000 nits helderheid hebben, maar wel HDR-videomateriaal ondersteunen;
  • Sony gebruikt de term 4K HDR, waarmee bovendien extra HDR-videomateriaal beschikbaar komt via de Ultra-app van Sony pictures.

  • Back to top
      Loading...