Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

UHD of Full-HD

UHD staat voor Ultra High Definition en wordt vandaag de dag te pas en te onpas gebruikt door verkopers van consumenten elektronica. Met alle terminologie rondom UHD zie je bijna door de bomen het bos niet meer. We nemen je mee in de wereld van UHD en beantwoorden vragen als: wat is UHD? Wat is het verschil tussen UHD en Full HD en waar moet ik op letten bij de aanschaf van eventueel een nieuwe TV, DVD-/Blu-rayspeler of home cinema set.

UHD heeft alles te maken met een verbeterde beeldkwaliteit. Dankzij nieuwe technologieën hebben UHD televisies niet alleen een hogere resolutie maar ook een snellere beeldverversing. Een fragment in Ultra High Definition kwaliteit is ongeveer vijf keer scherper dan wanneer het beeld niet in UHD kwaliteit is. Er zijn gewoonweg veel meer beeldpunten (pixels) bij UHD kwaliteit dan wij kennen bij het standaard televisiesignaal. Om je een voorstelling te geven: het lijkt alsof je naar een digitale foto kijkt die beweegt. Als je de goede apparatuur bij elkaar hebt is het echt ongekend scherp!

  tv

Verschil UHD en Full HD

Zoals hierboven is uitgelegd, zegt UHD dus iets over de beeldresolutie. Bij een Full HD televisie betekent dit dat de beeldresolutie minimaal 1920 bij 1080 pixel is. UHD wil zeggen dat deze televisies een nog hogere beeldresolutie hebben van 3840 x 2160 pixel (of beeldpunten). Daarnaast beschikken beide typen tv’s de benodigde digitale aansluitingen, ook wel HDMI of DVI aansluitingen genoemd.

Ultra HD TV

Naast HD Ready en Full HD kwaliteit, kan je ook kiezen voor Ultra HD. Deze resolutie is nog eens vier keer scherper dan Full HD. Dit is de reden dat het ook vaak 4K wordt genoemd. Veel nieuwe televisies van groot formaat hebben een Ultra HD scherm. Dit verschil merk je dan ook pas echt goed met een gemiddeld tot groot scherm.

 

Verschil 1080p en 1080i

Dan is er ook nog het verschil tussen 1080p en 1080i. Die ene letter, maakt wel degelijk een groot verschil. We beginnen met de 1080p televisies. Deze televisies hebben de hoogst mogelijke beeld resolutie die met Full HD mogelijk is. De p is de afkorting van ‘progressive scan’ en betekent in gewoon Nederlands ‘volledige beeldtechniek’. Deze techniek houdt in dat er bij de beeldwissel van deze plasma en LED schermen alle 1080 verticale lijnen volledig benut worden. Kortom: deze techniek maakt het meest optimaal gebruik van alle pixels. 1080p wordt naast Full HD daarom ook wel True High Definition genoemd!

Bij 1080i ligt dat net iets anders. De i staat voor ‘interlaced’ wat zoveel betekent als ‘halve beeldtechniek’. Bij 1080i worden de 1080 verticale beeldlijnen per beeldwissel om en om benut. Met andere woorden: bij een beeldwissel wordt de helft van de pixels gebruikt en bij de volgende beeldwissel de andere helft. Deze techniek is van iets mindere kwaliteit dan de 1080p techniek, maar gebruikt ook de helft aan bandbreedte. Dit betekent dat je de helft minder aan data verbruikt (mocht je via het internet kijken) en de verbinding twee keer zo snel is!

Beeldkwaliteit HD TV

Het verschil tussen Full HD, Full HD 1080p en Full HD 1080i begint pas echt een rol te spelen als je bijvoorbeeld Blu-Ray films gaat kijken. Bij Blu-Ray films is de 1080p kwaliteit wel degelijk van belang om het maximale uit de film te halen.

Welke apparatuur is nodig voor optimaal HD TV plezier?

Naast een HD scherm heb je een Digitale TV ontvanger plus TV abonnement nodig zodat je digitale televisie kunt ontvangen. Dit kan via de kabel, de ether of internet. Alle ins- en outs over digitale TV en interactieve TV aanbieders, pakketten en toelichtingen lees je op deze pagina over Digitale Televisie.

Films kijken
bluray

Goed, je hebt een HD geschikte TV, een digitale TV ontvanger en een abonnement. Je bent nu klaar om digitale televisie thuis te kunnen kijken. Maar wil je een film in HD zien? Dan ben je er nog niet! Voor het kijken van HD films heb je een Blu-Ray speler of, helemaal super, een home cinema set nodig.

Het verschil tussen Blu-Ray en DVD zit ‘m in de techniek en de grotere opslagcapaciteit. Bij Blu-Ray werkt men met de techniek van de blauwe laser straal, terwijl de wat oudere DVD en CD’s werken op een techniek met rode laser straal. Daarnaast is de opslagcapaciteit van een Blu-Ray disc vele malen groter (tot wel 50 GB) dan een DVD. Het moge duidelijk zijn dat films met HD kwaliteit veel meer beeld- en audio gegevens bevatten en dus een grotere opslagcapaciteit vergen. De Blu-ray is dan ook de meest voor de hand liggende keuze.

Voor de ultieme film ervaring raden we je een home cinema set aan. Hiermee creëer je jouw eigen thuisbioscoop! Als je eenmaal deze ervaring hebt, wil je nooit meer anders!

Waar heb ik een HDMI kabel voor nodig?

Om het beste uit je HD TV en andere apparatuur te halen gebruik je een HDMI kabel. Je hebt een HDMI kabel nodig om verbinding te maken tussen de bron waar het HD-signaal uitkomt en de televisie. Met de bron waar het HD signaal uitkomt bedoelen we een Blu-rayspeler, home cinema set, Digitale tv ontvanger of bijvoorbeeld een laptop. Een HDMI kabel heeft een veel hogere maximale datatoevoer dan een DVI of COAX kabel, waardoor het beeld scherper wordt. Wil je dus het meeste uit je HD televisie en andere apparatuur halen, dan is het een must om deze met een HDMI kabel aan elkaar te verbinden.

hdmi kabels
Back to top
  Loading...