Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

LED TV

banner_ledtv

Een led-televisie is een tv die gebruik maakt van leds als lichtbron. Samsung was in 2006 de eerste die ledverlichting integreerde in hun LE40M91. Sindsdien is het gebruik van leds in televisieland flink snel verbeterd! We leggen je graag het een en ander uit.

Om te beginnen worden lcd led-televisies vaak led-televisie genoemd. Het lcd gedeelte wordt tegenwoordig vaak achterwege gelaten. Vergelijk je televisies met elkaar dan kun je deze twee dus goed met elkaar vergelijken, ze zijn immers hetzelfde type.

Wat is een led?

Led is een Engelse afkorting voor light-emitting diode. Een led straalt licht uit wanneer er stroom doorheen gaat. Dit kunnen verschillende kleuren licht zijn, maar ook infraroodstraling of ultraviolette straling. Toen leds net waren uitgevonden werden ze enkel gebruikt als indicatorlampje. Tegenwoordig gebruiken we ze voor zoveel meer!

De meest bekende manier waarin leds gebruikt worden is toch wel in led-schermen of ledlampen. In een televisie worden leds gebruikt als achtergrondverlichting. Waar voorheen veel gebruik werd gemaakt van leds in de randen van een scherm (edge lit led) worden nu de leds vaak als direct backlight gebruikt (full led). Dit voorkomt veel “backlight bleeding” waarbij de randen van het scherm lichter van kleur zijn dan de rest. Hoe specifieker de leds zijn geplaatst en geïnstalleerd hoe preciezer de verlichting geregeld kan worden van het scherm.

Wil je gegarandeerd geen backlight bleeding? Kies dan voor een OLED scherm!


Kijkhoek led-televisie

De kijkhoek van een led-tv hangt af van het type paneel. Zo bestaan er va-panelen en ips-panelen. Ga je voor de betere kijkhoek, ga dan voor een ips-paneel. Ga je voor beter contrast, ga dan voor een va-paneel. Wil je optimaal kunnen genieten van beiden? Kies dan ook weer voor een OLED scherm!

Beeldkwaliteit

Een led televisie maakt altijd gebruik van achtergrondverlichting, of dat nu aan de rand of over de gehele achtergrond is. Het nadeel hiervan is dat er altijd iets van verlichting aan staat waardoor zwart nooit echt diepzwart kan zijn. Voordeel van veel verlichting is dat je het scherm goed kunt bekijken in fel(zon)licht.


Prijs van een led tv

Ben je op zoek naar een televisie en heb je niet een oneindig budget? Kies dan voor een led tv! Deze televisies zijn er in werkelijk (bijna) alle maten en er zijn veel variaties in de luxe van de televisies. Ga je voor de meest basis versie dan is er al 40” model vanaf ongeveer €330,-!

Bekijk hier al onze led televisies.

Back to top
  Loading...