
Voorbereidingstijd |
10 minuten |
Kooktijd |
7 minuten |
Porties |
4 personen |
Ingrediënten
1 |
eetlepel Provencaalse kruiden |
1 |
theelepel zout |
1 |
theelepel vers gemalen peper |
4 |
filet mignons (circa 250 gram per stuk) |
Ingredienten voor de saus
½ |
bakje champignons |
3 |
eetlepels koude ongezouten boter |
1 |
kleine prei (in kleine stukjes gesneden) |
½ |
wortel (in kleine stukjes gesneden) |
1 |
teen knoflook (geperst) |
½ |
kopje droge rode wijn |
200 |
ml vlees bouillon |
1 |
eetlepel fijn gehakte peterselie |
|
olijf olie |
Bereidingswijze
1 |
Voeg de Provençaalse kruiden, zout en
vers gemalen peper samen. |
2 |
Reserveer een halve theelepel van deze mix voor de saus. |
3 |
Besprenkel de mix over beide kanten van de filets en druk het voorzichtig aan in het
vlees. |
4 |
Leg de gemarineerde filets op een schaal, dek af met plastic folie en plaats in de
koelkast |
Saus maken
1 |
Maak de champignons schoon en separeer de steeltjes van de hoedjes. Hak de steeltjes fijn, en leg de hoedjes even
apart. |
2 |
Smelt 1 eetlepel boter in een pan op half
vuur. |
3 |
Voeg de gehakte champignons, prei, wortel, geperste knoflook en de bewaarde theelepel zout/peper mix toe. Bak het geheel voor circa 6-8 minuten tot de groenten gaar
zijn. |
4 |
Voeg de wijn toe en laat het geheel – op hoog vuur - inkoken voor circa 3-4 minuten tot het een siroop is. Voeg de bouillon toe en laat het wederom inkoken tot een goede
saus. |
5 |
Zet een zeef op een kom en zeef de saus. Doe de gezeefde saus vervolgens in een schone sauspan, voeg de peterselie toe en houd de saus warm op laag
vuur. |
6 |
Smeer de olijfolie over de champignon hoedjes. Grill deze op hoog vuur voor circa 5 – 7 minuten op de barbecue en draai ze tussendoor. Verwijder ze van de gril, hak ze in grove stukken en voeg toe aan de saus. |
Filet grillen
1 |
Haal de Filet Mignons circa 20 – 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur
komen. |
2 |
Smeer de olijfolie voorzichtig aan beide kanten van de filets en gril ze op hoog vuur voor circa 10 minuten (draai
de filets tussendoor om). |
3 |
Laat ze verder garen – circa 3 – 5 minuten – op een indirecte hittebron tot de binnentemperatuur circa 60 graden Celsius is (medium
rare). |
4 |
Verwijder de sauspan van het vuur - vlak voor het opdienen van de filets – en voeg de overgebleven boter toe. Draai de pan voorzichtig tot de boter gesmolten is en giet de
saus over de filets. |
EET SMAKELIJK!
Ga terug naar het overzicht met alle barbecuerecepten.