Televisiewinkel gaat verder als PlatteTV!
Ga naar PlatteTV.nl >

TERMEN UIT DE TELEVISIEWERELD UITGELEGD

Door alle begrippen die bij TV's gebruikt worden zie je soms door de technologische bomen het bos niet meer. Want wat kan jouw (toekomstige) TV nu eigenlijk? Wat betekent HDR? En wat is het verschil tussen UHD en SUHD? Op deze pagina staan de termen uitgelegd die door alle merken gebruikt worden. Ben je op zoek naar een term die specifiek is voor een merk, zoals PQI bij Samsung? Klik dan op het merk onderaan de pagina voor extra uitleg.

Ambilight

Ambilight is een exclusieve techniek van Philips. Dankzij een speciale lichttechniek worden de kleuren van het beeld buiten het scherm geprojecteerd.

HDR

Met High Dynamic Range (HDR) kan een televisie meerdere beelden (onderbelicht en overbelicht) over elkaar heen leggen, waardoor het verschil tussen lichte en donkere delen groter wordt. Door het grotere contrast dat hiermee bereikt wordt, komen kleuren meer tot leven, worden details beter zichtbaar, en heb jij als kijker een realistischere kijkervaring.

Motion Rate

De Motion Rate bepaalt in principe de vloeiendheid van de beelden (kijk ook bij Hertz), maar elk merk gebruikt hiervoor eigen terminologie en een eigen schaal. Kijk daarom bij Philips voor Perfect Motion Rate (PMR), bij Samsung voor Clear Motion Rate (CMR), bij Panasonic voor Black Light Motion Rate (BMR), bij Sony voor MotionFlow XR en bij LG voor Picture Mastering Index (PMI).

Bluetooth

Bluetooth zorgt voor een draadloze verbinding tussen verschillende apparaten. Je hebt dus geen kabel nodig om content van het ene apparaat af te spelen op het andere apparaat (bijvoorbeeld van je telefoon naar je TV).

Hertz

Het aantal hertz bepaalt de refresh rate van een televisie, dus hoe vaak het beeld per seconde ververst wordt. Hoe hoger deze frequentie, hoe vloeiender het beeld. Kijk ook bij Motion Rate.

UHD

Ultra High Definition (UHD) is een beeldresolutie die 4 x zo scherp is als Full HD. Dit betekent dat je met deze 4K Ultra HD TV's details ziet die je op TV's met een minder hoge resolutie niet zou zien. Bekijk ook de 10 populairste UHD TV's.

Dolby Digital (Plus)

Dolby Digital is een geluidssysteem via 5 audiokanalen, waardoor een surround sound-effect optreedt. Dolby Digital Plus is een verbeterd systeem waarbij meer audiokanalen (tot 13) ondersteund worden, voor een completer surround sound-effect.

Local Dimming

Met local dimming kan de TV de achtergrondverlichting op donkere delen van scènes dimmen. Hierdoor worden donkere delen donkerder, en wordt het contrast dus groter.

Quad Core Processor

De Quad Core Processor maakt je TV drie keer sneller. Quad Core Processor zorgt voor soepeler multitasking, sneller surfen op het web en sneller opstarten. Zo kan je meerdere apps tegelijk openen, sneller apps downloaden en sneller schakelen tussen apps.
Begrippen van TV-merken uitgelegd

Bekijk de specifieke termen per merk:

Bekijk de specifieke termen over soundbars:
Back to top
  Loading...